BNR menţine dobânda-cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii

Banca Naţională a României (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an, se arată într-un comunicat al BNR transmis AGERPRES.
Economica.net - mie, 30 sept. 2015, 09:43
BNR menţine dobânda-cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii

În şedinţa de politică monetară s-a hotărât, totodată, păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută şi gestionarea adecvată a lichidităţii în sistemul bancar. 

Potrivit sursei citate, cele mai recente date statistice relevă continuarea coborârii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ datorită scăderii preţurilor volatile – ale combustibililor şi produselor alimentare – şi o relativă temperare a ritmului de creştere economică, inclusiv pe fondul unor performanţe mai slabe ale agriculturii.

‘Extinderea aplicării cotei TVA de 9% la toate alimentele şi serviciile de alimentaţie publică – măsură care, începând cu luna iunie, a afectat preţurile a circa 30% din bunurile şi serviciile incluse în coşul de consum – a condus la un nivel al ratei anuale a inflaţiei de -1,9% în luna august 2015. Rata medie anuală a inflaţiei a scăzut la 0,3% în luna august 2015, în timp ce indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – s-a redus la 0,5% de la 0,7% în luna precedentă’, se precizează în comunicatul BNR.

În pofida relativei temperări a ritmului de creştere economică, datele ilustrează accelerarea creşterii consumului şi investiţiilor private, susţinute de revigorarea procesului de creditare, în lei, în special pentru populaţie, concomitent cu înregistrarea unui avans consistent al costurilor salariale unitare în industrie.

De asemenea, indicatorii monetari atestă reintrarea în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a creditului neguvernamental, ca rezultat al expansiunii împrumuturilor în monedă naţională.

‘Se observă continuarea reconfigurării structurii creditului sectorului privat în favoarea componentei în monedă naţională, a cărei pondere în total (49,3% faţă de un minim de 35,6% în mai 2012) se apropie de cea a împrumuturilor în valută, facilitând astfel consolidarea transmisiei politicii monetare şi gestionarea corespunzătoare a riscurilor la adresa stabilităţii financiare’, menţionează BNR.

Contextul extern este în continuare marcat de incertitudini, în pofida unei recente atenuări a tensiunilor globale, în condiţiile în care creşterea economică pe plan mondial rămâne fragilă şi volatilitatea pe pieţele financiare internaţionale se poate accentua, pe fondul divergenţei conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume.

Pe plan intern, mixul de politici macroeconomice este condiţionat de modul în care vor fi transpuse măsurile fiscal-bugetare aprobate sau anunţate recent (noul Cod Fiscal şi creşteri salariale) în configuraţia şi execuţia bugetului pentru anul 2016.

BNR precizează că perspectivele pe termen scurt indică prelungirea efectelor dezinflaţioniste temporare ale factorilor de natura ofertei (impactul reducerii cotei TVA, evoluţia preţurilor combustibililor etc.). Acestea pot, însă, ecrana acumularea unor presiuni inflaţioniste pe termen mediu, având ca sursă perspectivele încă incerte ale conduitei politicii fiscale şi ale corelaţiei dintre dinamica salariilor şi cea a productivităţii muncii, precum şi evoluţiile pe plan global, de natură să afecteze percepţia investitorilor asupra economiei româneşti.

‘În aceste condiţii şi pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Deciziile CA al BNR vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu într-o manieră care să sprijine creşterea economică într-un cadru macroeconomic sustenabil în condiţii de păstrare a stabilităţii financiare. În acest sens, un mix echilibrat de politici fiscale şi monetare, precum şi progrese în sfera reformelor structurale, sunt esenţiale pentru menţinerea macrostabilităţii, asigurarea unei creşteri economice durabile, continuarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană şi întărirea rezistenţei economiei româneşti faţă de eventuale şocuri sau condiţii adverse pe plan mondial’, arată documentul Băncii Centrale.

BNR monitorizează evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional în vederea utilizării şi dozării corespunzătoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi pentru menţinerea stabilităţii financiare.

Următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 noiembrie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...