BNR menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei la 8%, respectiv pentru cele în valută la 12%, în linie cu aşteptările analiştilor.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 09:25
BNR menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an

BNR va continua totodată gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, portrivit unui comunicat al băncii centrale.

În comunicatul detaliat privind deciziile de politică monetară, publicat joi după-amiază, Banca Naţională punctează două riscuri principale.

” Se remarcă persistenţa riscurilor asociate mediului intern, datorate, cu precădere, impactului expansionist al conduitei politicii fiscale şi a veniturilor, în contextul anului electoral”, menţionează BNR.

Banca Naţională estimează că rata anuală a inflaţiei va rămâne negativă până în iunie, când se va încheia efectul reduceri TVA la alimente din 2015, de la 24% la 9%, şi remarcă o creştere rapidă a cererii de consum, factor care, de obicei, stimulează creşterile de preţuri.

În plus, cererea internă din România este stimulată şi de creşterea rapidă a creditelor în lei acordate populaţiei şi firmelor

Pe plan extern, „se accentuează incertitudinile legate de redresarea economică a zonei euro induse de tendinţa de slăbire a economiei Chinei şi a altor economii emergente majore, precum şi de tensiunile geopolitice, de natură să inducă riscuri la adresa creşterii economice interne”, se mai arată în documentul BNR.

Conducerea băncii centrale consideră că alte incertitudini provin din evoluţia preţului internaţional al petrolului şi din creşterea volatilităţii pieţelor financiare, iar anumite riscuri pot proveni din divergenţa între politicile monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii.
Analiştii estimează că Banca Naţională ar putea păstra dobânda de politică monetară la 1,75% până la finalul acestui an, urmând să urce la 2,5% anul viitor.

Totodată, nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ar urma să fie reduse la 6% până în decembrie, pentru a fi menţinute în 2017. Pentru cele aferente pasivelor în valută, analiştii se aşteaptă la reducerea acestora la 10% până la sfârşitul anului şi la o tăiere de încă două puncte anul viitor, până la 8%.

Banca centrală a păstrat neschimbate, în şedinţa de la începutul lunii februarie, atât rata dobânzii de politică monetară, cât şi rezervele minime obligatorii.

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în ianuarie, când a redus RMO în valută de la 14% la 12%.

Dobânda de politică monetară a fost redusă ultima dată în mai anul trecut, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot în mai au fost diminuate şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat recent semnale că banca centrală ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât se prognoza anterior, chiar în acest an, începând prin îngustarea coridorului simetric din jurul ratei dobânzii de politică monetară.

Deciziile vor fi influenţate de estimarea privind creşterea inflaţiei, pe fondul stimulării puternice a consumului.

Pe de altă parte, guvernatorul a anticipat că următoarea etapă de scădere a rezervelor minime obligatorii ar putea fi amânată pentru 2017, principala cauză fiind relaxarea politicii fiscale în 2016.

Creşterea dobânzii de politică monetară are efect asupra costului creditelor acordate de bănci, care s-ar putea scumpi.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente este de +/-1,5%. Astfel, băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobândă de 3,25% pe an.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de guvernator la ora 15:00.

Te-ar mai putea interesa și
FNGCIMM profit de 140 de mil de lei la 9 luni. 127.163 de credite persoane fizice au beneficiat de amânarea la plată a ratelor în ultimii doi ani
FNGCIMM profit de 140 de mil de lei la 9 luni. 127.163 de credite persoane fizice au beneficiat de amânarea la plată a ...
La finalul trimestrului al III-lea, Fondul Naţional pentru Garantarea IMM-urilor (FNGCIMM) a înregistrat un profit de 140 de milioane de lei. Numărul garanţiilor emise de FNGCIMM numai în 2022 a......
Reuters – Italia ar putea impune o taxă pe veniturile excesive ale companiilor energetice
Reuters – Italia ar putea impune o taxă pe veniturile excesive ale companiilor energetice
Italia intenţionează să introducă anul viitor o taxă excepţională unică de 50% pe veniturile companiilor energetice ...
UE va anunţa noi reguli privind capsulele de cafea şi pungile din plastic
UE va anunţa noi reguli privind capsulele de cafea şi pungile din plastic
Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea ...
ACUE: Consumatorii de energie sprijiniţi pe criterii sociale ar trebui să primească ajutoare directe
ACUE: Consumatorii de energie sprijiniţi pe criterii sociale ar trebui să primească ajutoare directe
Consumatorii care sunt sprijiniţi pe criterii sociale, precum familiile monoparentale şi cele cu trei copii, ar trebui ...