1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

BNR: Moneda virtuală nu este monedă naţională şi nici valută; acceptarea la plată nu este obligatorie

Moneda virtuală, precum Bitcoin, nu este monedă naţională şi nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal, informează Banca Naţională a României într-un comunicat de presă prin care atrage atenţia asupra riscurilor asociate în contextul utilizării unor scheme de monedă virtuală.

11 mar, 2015 | Agerpres

Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înţelesul Legii nr.127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronică.

Conform BNR, utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potenţiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării şi a supravegherii, spălarea banilor, finanţarea terorismului, volatilitatea preţului şi lipsa unei securităţi adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de către Banca Centrală Europeană.

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deţinerii şi tranzacţionării monedelor virtuale şi, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală. Banca Naţională a României precizează că monitorizează evoluţia acestor scheme de monedă virtuală din perspectiva unor potenţiale riscuri asupra sistemului financiar.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO