BNR: Posibile riscuri în perioada următoare pentru cei cu credite Prima Casă. Dobânda ar putea creşte

Banca Naţională a Românei (BNR) avertizează că riscurile creditelor acordate prin Prima Casă s-ar putea majora în perioada următoare, ceea ce pune sub semnul întrebării utilitatea programului. În scenariul de stres al băncii centrale, gradul de îndatorare al românilor cu credite Prima Casă ar putea creşte cu până la 12%.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 08:37
BNR: Posibile riscuri în perioada următoare pentru cei cu credite Prima Casă. Dobânda ar putea creşte

„Este utilă o analizare a utilităţii măsurii programului Prima Casă, acordat în condiţiile actuale, şi contextul în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităţilor pe care le creează”, se arată în Raportul de stabilitate financiară 2015, publicat de BNR.

Astfel, în eventualitatea unei creşteri a dobânzii, riscurile creditelor acordate prin acest program s-ar putea majora, notează specialiştii băncii centrale în raport.

„O analiză de senzitivitate a gradului de îndatorare la o creştere a ratei dobânzii indică un efect important în cazul creditelor acordate prin programul Prima Casă”, avertizează BNR.

Scenariul de stres luat în calcul de bancă prevede un şoc de două puncte procentuale pe rata dobânzii şi un şoc de 6% pe venitul debitorilor. În acest scenariu, gradul de îndatorare al celor cu credite Prima Casă ar creşte cu 12 puncte procnetuale, în timp ce debitorii cu credite imobiliare obişnuite ar urca cu 9 puncte, faţă de 4 puncte procentuale în medie la nivelul întregului portofoliu de credite. Pentru o cincime dintre debitorii din programul Prima Casă, valoarea ratelor lunare după aplicarea şocurilor luate în calcul în scenariul de stres ar reveni la valoarea de la momentul acordării creditului.

Programul Prima Casă a fost introdus în anul 2009 pentru a facilita accesul familiilor tinere la achiziţia sau construcţia unei locuinţe, prin contractarea unui credit. Statul garantează 50% din valoarea creditului, marja de dobândă este plafonată, debitorul trebuie să plătească un avans de doar 5%, iar verificarea clienţilor este mai riguroasă.

BNR notează că programul Prima Casă a susţinut creditarea imobiliară în perioada de recesiune şi ulterior acesteia iar, începând din august 2013, când a fost introdusă obligativitatea de a acorda creditul Prima Casă doar în lei, a jucat un rol important în relansarea creditării în monedă naţională şi în atenuarea dezechilibrelor apărute din cauza creditării în valută în anii de boom.

În 2014 şi 2015, aproximativ 60% din creditele imobiliare noi acordate de către bănci au fost credite Prima Casă.

De la introducerea programului au fost acordate aproape 150.000 de credite Prima Casă, în valoare totală de 24,5 miliarde de lei, ceea ce reprezindă circa 20% din creditele populaţiei şi 51% din creditele imobiliare la jumătatea acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...