BNR pune frână fuziunii OTP Bank – Banca Românească

Banca Naţională a României analizează încă dosarul fuziunii dintre OTP Bank şi Banca Românească. Mai multe motive stau în calea aprobării acestui dosar. Unul dintre ele se referă la dorinţa băncii centrale ca parte din portofoliul corporate externalizat de Banca Românească la Londra să nu se întoarcă în bilanţul băncii rezultate.
Economica.net - mie, 18 oct. 2017, 21:06
BNR pune frână fuziunii OTP Bank - Banca Românească

Teoretic, banca centrală poate respinge o tranzacţie între două instituţii de credit dacă nu sunt îndeplinite mai multe detalii de ordin tehnic sau economic, dar mai ales dacă cele două bănci nu aduc garanţii suficiente că banca rezultată va fi una robustă, care să nu pericliteze sistemul bancar, dacă nu îndeplineşte anumite criterii şi anumiţi indicatori. Bineînţeles, sunt şi motive legate de poziţia pe care o va deţine viitoarea bancă în sistem.

Unul dintre motivele pentru care încă nu s-a decis aprobarea fuziunii dintre cele două bănci se leagă de faptul că BNR nu doreşte repatrierea unui portofoliu de credite corporate externalizat la Londra, pentru a nu strica bilanţul viitoarei bănci. Banca Centrală cere OTP Bank să nu aducă respectivul portofoliu în viitoarea bancă din România, putând să-l ducă la Budapesta, conform unor surse din piaţa bancară. Totuşi, acesta nu este singurul motiv pentru care analiza BNR privind fuziunea nu este finalizată.

Înțelegerea dintre OTP Bank și National Bank of Greece, acționarul Banca Românească, s-a materializat prin anunțarea acordului de preluare din data de 27 iulie 2017. OTP Bank preciza atunci că a ajuns la un acord cu National Bank of Greece pentru achiziționarea unui pachet de 99,28% de acțiuni ale instituției de credit locale, finalizarea tranzacției urmând să aibă loc la începutul anului 2018.

Părțile nu au dorit să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării autorităților de supraveghere. În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproximativ 4%, devenind astfel al optulea jucător pe piața bancară din România (conform cifrelor din 2016).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...