1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

BNR taie dobânda cheie la 3,5%

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% de la 3,75%.

04 feb, 2014 | ECONOMICA.net

Nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au fost menţiunute.

CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 februarie 2014.

Măsura BNR este în linie cu aşteptările analiştilor, care prevedeau scăderea cu 0,25 pp a ratei de politică monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale RMO.

La începutul lunii ianuarie, Banca centrală a tăiat dobânda cheie la 3,75%, un nou minim, şi a tăiat şi din rezervele minime obligatorii la lei şi valută, câte trei, respectiv două puncte. Din iulie 2013, de când BNR a început să umble la dobânda îngheţată mai bine de un an şi jumătate la 5,25%, inflaţia a scăzut treptat spre minimele istorice post 1989, până la 1,55% în decembrie.

Banca centrală a indicat în ultima lună că mai există spaţiu pentru relaxarea politicii monetare, fie că vorbim de dobânda cheie sau de nivelul RMO, aflat la 12% pentru pasivele în lei şi la 18% pentru cele în valută. Scăderea nivelului RMO duce la eliberarea unei cote din depozitele băncilor, lichiditatea fiind astfel disponibilă pentru creditare, cumpărarea de obligaţiuni de stat sau plata datoriilor.

Se actualizează...

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO