BNR va interveni pe piaţa valutară ca să îmblânzească evoluţia cursului euro. Volatilitatea, mai mare decât în 2014 – Erste

Cursul euro-leu va avea o volatilitate mult mai mare în 2015, decât în 2014, fiind probabil să fluctueze mai mult din cauza incertitudinilor externe şi a riscurilor politice interne, potrivit unui raport al Erste Group Research.
Adrian N. Ionescu - sâm, 31 ian. 2015, 22:00
BNR va interveni pe piaţa valutară ca să îmblânzească evoluţia cursului euro. Volatilitatea, mai mare decât în 2014 - Erste

Analiştii Erste Group Research se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să mai intervină pe piaţa valutară, pentru a „îmblânzi volatilitatea” cursului euro faţă de leu, potrivit unui raport emis joi.

Cursul EUR-RON va fluctua, probabil, mai mult decât în 2014, din cauza riscurilor politice interne şi externe, dar este de aşteptat ca BNR să stea cu ochii pe piaţa FOREX şi să continue să intervină ocazional pentru a îmblânzi volatilitatea”, scriu analiştii Erste.

Totodată, este probabil ca „relaxarea monetară să continue şi în 2015”, această politică „fiind concentrată pe reducerea rezervelor minime obligatorii” pe care băncile trebuie să le ţină la BNR.
Erste estimează o creştere economică de 2,2% în 2015, „datorată mai ales cererii interne, în vreme ce este probabil ca exporturile să ofere un suport mai redus în comparaţie cu 2014”.

Investiţiile publice constituie, din nou, o mare necunoscută în legătură cu creşterea economică şi privim cu scepticism planurile guvernului în acest sens, aşa cum sunt proiectate în bugetul de stat pe 2015”.

Analiştii consideră că beneficiile exportului României în Uniunea Europeană (51% din total) vor fi afectate de preţurile mici obţinute şi de creşterea economică înceată din Zona Euro.

Cu toate că în România au intrat investiţii străine mai mari, fiind considerată o ţintă mai sigură decât Ucraina şi Rusia, economia noastră  nu va mai putea profita prea mult pentru că „sunt slabe canalele de transmisie directă între Ucraina / Rusia şi România”. Mai mult, o înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei, ar putea econtamina vecinătăţile acesteia cu un sentiment de risc ridicat.

Riscurile politice interne nu sunt de ignorat. Preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a ascuns preferinţa pentru un eventual guvern liberal.
 

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...