BNR va reduce dobânda cheie la 3,5% pe an, în primul trimestru din 2014 – GarantiBank

Banca Naţională a României va continua relaxarea politicii monetare cu încă două scăderi ale dobânzii cheie, până la 3,5% pe an, până la finalului primului trimestru al anului 2014, estimează specialiştii GarantiBank în cel mai recent raport macroeconomic trimestrial.
Economica.net - joi, 19 dec. 2013, 13:27
BNR va reduce dobânda cheie la 3,5% pe an, în primul trimestru din 2014 - GarantiBank

În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta va atinge un nivel minim istoric de aproximativ 1% în prima jumătate a anului 2014, dar va creşte în a doua parte a anului, până la 3,5%, potrivit raportului citat.

Factorii care ar putea influenţa semnificativ dinamica inflaţiei în 2014, în opinia analiştilor băncii, sunt măsurile anunţate de liberalizare a preţurilor la energie (creştere de aproximativ 10%) şi gaze (creştere de aproximativ 8%), dar şi indexarea accizelor cu 4,77%, începând din ianuarie 2014, şi creşterea accizelor la carburanţi (preţul final crescut cu 5,5%, cu un impact asupra inflaţiei de 0,5 puncte procentuale).

‘Odată cu scăderea inflaţiei creşte puterea de cumpărare, iar finanţarea în lei devine mai atractivă, respectiv mai ieftină. Aceşti factori, împreună cu creşterea salariilor reale, reprezintă un impuls pentru îmbunătăţirea cererii şi consumului intern pe piaţa locală în 2014’, a declarat economistul – şef al GarantiBank, Rozalia Pal.

Un alt semn pozitiv din piaţă, semnalat de economiştii GarantiBank, este legat de redresarea segmentului construcţiilor, unde este aşteptată o creştere cu 3,3% în 2014, deşi performanţele în 2013 au fost sub aşteptări. Sectorul beneficiază şi de proiectele europene de infrastructură deblocate la sfârşitul lunii iunie.

Pe de altă parte, sectorul privat ar putea beneficia şi de o schimbare importantă în legislaţie şi anume propunerea Guvernului de a reduce CAS-ul cu 5 puncte procentuale. Această măsură ar putea creşte competitivitatea companiilor locale şi ar putea reprezenta, de asemenea, un stimulent pentru relansarea investiţiilor străine.

De asemenea, în 2014, este aşteptată o relansare a investiţiilor publice şi private, redresarea venind pe fondul accelerării absorbţiei de fonduri europene şi a reluării de proiecte de infrastructură.

‘Odată cu revigorarea economiei, ne aşteptăm ca şi şomajul să scadă treptat, până la o medie anuală de 7%. Impulsul ar putea veni şi din sectorul industrial, care a avut un parcurs foarte bun în 2013 şi ne aşteptăm ca producţia să se menţină la acelaşi nivel’, a adăugat Rozalia Pal.

În raportul citat, GarantiBank estimează şi evoluţia cursului valutar euro/lei, care este aşteptat să se stabilizeze la 4,45 lei/euro până la sfârşitul anului 2013 şi să se deprecieze spre 4,55 lei/euro în 2014, în special din cauza fluxurilor de capital pe termen scurt, determinate de evenimente internaţionale.

În acest context, în 2014 este anticipată o creştere a PIB-ului de 2%, sub cea din 2013, de 2,4%, potrivit raportului GarantiBank.

Rata de creştere a PIB în 2014 va fi mai scăzută faţă de cea din 2013 pe fondul producţiei mai slabe în agricultură şi a decelerării creşterii producţiei industriale în urma temperării exporturilor.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...