1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

BNR va reduce rata dobânzii de referinţă la 2,25% azi, cu o "probabilitate ridicată" - Banca Transilvania

Există o "probabilitate ridicată a implementării unor noi măsuri de relaxare a politicii monetare" începând de astăzi, când are loc a doua ședință de politică monetară a BNR din acest an, potrivit estimării analiştilor Băncii Transilvania, primită la redacţie ECONOMICA.NET.

04 feb, 2015 | | ECONOMICA.net

Evoluția recentă a inflației și a așteptărilor inflaționiste pe termen mediu indică  "probabilitatea ridicată a implementării unor noi măsuri de relaxare a politicii monetare: atât reducerea ratei de dobândă de referință de la 2,5% la 2,25%, dar și a ratelor rezervelor minime obligatorii, de la 10% la 8% la LEI și de la 14% la 12% la valută", scrie Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania, în raportul BT Daily, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

La argumentul evoluţiilor macroeconomice interne se adaugă şi măsurile Băncii Centrale Europene, luate în ianuarie, de lansare a unei campanii de infuzie de lichidităţi în piaţă, printr-o variantă europeană a relaxării monetare denumite de americani "quantitative easing".

Comerțul cu amănuntul a crescut cu 6,5% pe an în decembrie, "evoluție influențată favorabil de declinul cotațiilor internaționale la țiței. Raportat la decembrie 2013 comerțul cu amănuntul a consemnat un avans de 7%", adaugă economistul de la Banca Transilvania.

Marți piața financiară a fost influențată de contextul macro-financiar extern, precum și de așteptarea deciziilor și semnalelor de politică monetară pe plan intern, "notându-se o evoluție stabilă2.

Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut marginal (overnight la 0.19%/0.58%),pe scadențele 3-12 luni fiind consemnate noi valori minime istorice.

La nivelul curbei randamentelor ratele de dobândă au scăzut pe scadența cinci ani și au consemnat cvasistagnare în rest (la 10 ani la 2.65%). La licitația suplimentară Ministerul de Finanțe a atras 90 milioane RON prin titluri scadente în iulie 2027, la un cost mediu anual de 2.94%.loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO