BNR vrea „o cooperare loială” cu Ministerul Finanţelor pentru armonizarea politicilor fiscale şi monetare

Banca Naţională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni şi internaţionali, susţin reprezentaţii BNR într-un comunicat.
Economica.net - vin, 25 ian. 2019, 16:22
BNR vrea

Reacţia Băncii centrale vine în urma unui comunicat transmis de Ministerul Finanţelor Publice referitor la evoluţia cursului de schimb din ultima perioadă, care preciza că „BNR este instituţia care trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar şi să elaboreze politica cursului de schimb, nu Guvernul României”.

În acest context, BNR îşi doreşte ca şi până acum „o cooperare loială cu Ministerul Finanţelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale şi monetare în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri”.

„O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale şi stabilitatea financiară a ţării”, au mai spus reprezentanţii BNR.

Pe aceeaşi temă:

PSD cere Băncii Naţionale să vândă din rezerva valutară a ţării ca să sprijine cursul leului. Ministerul Finanţelor se raliază oficial poziţiei

În contextul deprecierii monedei naţionale, MFP a anunţat vineri că Banca Naţională a României (BNR) este instituţia care trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar şi să elaboreze politica cursului de schimb.

„Referitor la evoluţia cursului de schimb din ultima perioadă facem următoarele precizări: contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Banca Naţională a României este instituţia care trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar şi să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României. Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din acelaşi act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabileşte cursurile de schimb pentru operaţiunile proprii pe piaţa valutară şi elaborează balanţa de plăti şi alte lucrări privind poziţia investiţională internaţională a României”, se precizează în comunicatul MFP.

De asemenea, MFP îl citează pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu privire la moneda naţională.

„De altfel, aşa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în 2011: ‘(…) protejăm moneda naţională, este produsul nostru, aşa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituţie emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul”. De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-şi respecte toate obligaţiile legale. Guvernul îşi doreşte o cooperare loială cu Banca Naţională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri”, se mai afirmă în comunicat.

Moneda naţională a înregistrat vineri a opta şedinţă consecutivă de depreciere, leul fiind în scădere cu 0,79 bani (0,17%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană. Cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,7648 lei/euro.

Vineri dimineaţa, pe piaţa interbancară, intervalul de tranzacţionare pentru euro / leu era cuprins între 4,7610 şi 4,7752 lei.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, preciza în urmă cu două zile că există anumite presiuni pe curs legate de o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei.

Te-ar mai putea interesa și
Peste jumătate din mașinile second-hand aduse în România au fost avariate înainte
Peste jumătate din mașinile second-hand aduse în România au fost avariate înainte
Una din cinci maşini rulate din România au kilometrajul modificat, iar mai bine de jumătate dintre acestea au fost avariate, reiese dintr-o analiză întocmită de o platformă care furnizează......
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării ...
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de ...
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a patru mari ...