Boabele de cafea, în creștere pe burse de peste un an. Care sunt perspectivele pentru „combustibilul” din ceașca de dimineață?

Prețul boabelor de cafea, aflat pe o pantă ascendentă de mai bine de un an, ar putea face ca, în curând, licoarea de dimineață să devină tot mai scumpă și mai puțin accesibilă pentru consumatorii finali, arată într-o analiză de piață Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Claudiu Cazacu - mie, 10 iul. 2024, 16:32
Boabele de cafea, în creștere pe burse de peste un an. Care sunt perspectivele pentru „combustibilul

După creșteri de peste 70% pentru materia primă în ultimul an, iubitorii de cafea vor să audă altfel de vești decât cele pe care le oferă Giuseppe Lavazza, președintele CA al grupului.

Prețul cafelei pentru consumatori, în magazinele din Marea Britanie, ar putea crește cu încă 10%, potrivit producătorului Lavazza, continuând avansul de 15% de la începutul anului. Lanțurile de aprovizionare sunt sub o „presiune dramatică”, potrivit acestuia.

În mod tradițional, cafeaua arabica, mai aromată și cu un conținut mai redus de cofeină, tinde să fie mai volatilă pe bursă. Prețurile sunt, cu închiderea de marți, la 2,5 dolari/livră, (aproximativ 5,52 de dolari/kg) pentru contracte futures scadente în septembrie, la mică distanță de vârful istoric de 2,6 dolari/livră din septembrie 2022.

Totuși, fenomenul neobișnuit care se întâmplă acum este o creștere puternică a prețurilor pentru robusta. Acest sortiment, mai rezistent la climat sever și dăunători, obișnuia să aducă o notă de stabilitate în piața cafelei per total, ajutând la „reglare”, în momentele tensionate pentru arabica. Robusta tine să fie utilizată pentru cafeaua instant și pentru espresso.

De data aceasta, varietatea nu doar că nu preia, ci chiar adaugă tensiunii globale: robusta este la maxime record, după ce a crescut cu 13,5% în ultima lună – 27,5% în ultimele trei luni și 102% într-un an.

Față de media din această perioadă înregistrată în ultimii 5 ani, de 1,79 de dolari/kilogram, prețul actual de 4,63 de dolari este cu 158% mai mare. Vorbim despre un trend ascendent care durează deja de aproape 18 luni.

 

Producția din țările-cheie, mai redusă față de perioadele anterioare

Exporturile Vietnamului până în iunie anul acesta sunt de 893.820 de tone, cu 11,4% mai jos față de anul trecut. Dacă recolta următoare din Vietnam va fi insuficientă, așa cum indică estimările actuale, piața ar putea rămâne dezechilibrată, în special pentru că stocurile sunt scăzute și în alte zone.

În Indonezia, alt producător important, producția este, de asemenea, limitată. Vietnamul deține o treime din piața de cafea robusta, iar Indonezia, care produce atât robusta, cât și arabica, deține aproximativ 5% din exporturilor globale – 99% din producție provenind de la mici fermieri.

Seceta cea mai gravă din ultimii aproape zece ani a creat condiții dificile, recolta fiind așteptată în scădere de la 29 de milioane de saci (de 60 de kg) în sezonul trecut.

Pentru Lavazza costurile suplimentare au ajuns la 800 milioane de dolari în ultimii doi ani, incluzând și transportul maritim mai lung pentru a ocoli zona riscantă din Marea Roșie. Consumatorii nu s-au oprit, totuși, din achiziții, dar profitul e sub presiune anul acesta, după ce în 2023 a coborât la 68 de milioane de euro de la 95 de milioane de euro în anul anterior.

Noi reglementări la nivel european ar putea însemna obligația de a obține boabe din Brazilia, singura țară care ar respecta regula de cafea crescută pe terenuri care nu au fost despădurite.

Vor fi necesare, de asemenea, geolocalizări precise ale terenului unde sunt produse mărfurile vizate pentru import în UE. Dacă nu se accelerează pregătirea pentru noile cerințe, la implementare, anul viitor, ar putea însemna o ofertă eligibilă mai redusă, cu noi dificultăți pentru procesatori.

Alți producători și lanțurile de cafenele resimt costuri majorate. Pe bursă, acțiunile Starbucks au pierdut 22% anul acesta. Compania a anunțat scăderea traficului cu 6% și a vânzărilor cu 4%, în ciuda așteptărilor de creștere cu 1% în primul trimestru.

O tentativă de redresare a acțiunilor de la minimele atinse după rezultate nu a avut succes, în ultimele săptămâni titlurile suferind deprecieri pe măsura scumpirilor cafelei robusta.

Poziționările pe piața futures țin de o varietate de factori și nu este exclus ca unele operațiuni de protejare a profitului de către cumpărători să ducă la ajustări temporare descendente, potențial agresive.

Cu toate acestea, informațiile actuale referitoare la oferta din piață par a încuraja așteptările investitorilor și speculatorilor optimiști pentru lunile următoare. Pentru consumatori, speranța „potolirii” inflației vine mai degrabă din alte direcții, în timp ce aromatul „combustibil” se arată tot mai prețios.

 

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
România rămâne în topul ţărilor cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE – date Eurostat
România rămâne în topul ţărilor cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE – date Eurostat
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere faţă de 2,7% în mai, iar România, care timp de cinci luni a fost ţara cu cea mai ridicată inflaţie......
UE va investi şapte miliarde de euro în infrastructuri de transport durabile, sigure şi inteligente. Proiectele feroviare vor primi 80% din fonduri
UE va investi şapte miliarde de euro în infrastructuri de transport durabile, sigure şi inteligente. Proiectele feroviare ...
Comisia Europeană a selectat 134 proiecte de transport pentru a primi peste şapte miliarde de euro sub formă de granturi ...
Grupul Tesla din Cehia recrutează pentru fabrica din Brăila, în care investeşte peste 450 de milioane de lei şi care se va deschide în următoarele 12 luni
Grupul Tesla din Cehia recrutează pentru fabrica din Brăila, în care investeşte peste 450 de milioane de lei şi care ...
Posturile pentru care grupul Tesla din Cehia angajează la Brăila în această perioadă sunt: Process Engineer, Logistics ...
Petrom a intrat în acționariatul EIT InnoEnergy, fond susținut de Comisia Europeană pentru accelerarea tranziției energetice
Petrom a intrat în acționariatul EIT InnoEnergy, fond susținut de Comisia Europeană pentru accelerarea tranziției energetice
OMV Petrom și compania-mamă OMV au intrat în acționariatul InnoEnergy, alăturându-se unor giganți ca ING, Renault, ...