Boala limbii albastre, care afectează bovinele, se extinde în România

Fermierii din România se confruntă din nou cu boala limbii albastre (bluetongue), care afectează oile, caprele și vitele. Laboratorul de referință a confirmat prezența virusului care produce boala la vite  dintr-o gospodărie din județul Gorj. Aceasta este amplasată lângă o exploatație non comercială care s-a confrunat cu boala în septembrie 2020.
Economica.net - joi, 14 ian. 2021, 07:24
Boala limbii albastre, care afectează bovinele, se extinde în România

Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE) a fost notificată ieri cu privire la apariția unui focar de bluetongue, serotipul 4, într-o gospodărie din localitatea Bumbești Pitic, Gorj. Zece vite din exploatație au fost susceptibile de boală din data de 27 noiembrie 2020, dar confirmarea laboratorului a venit în data de 6 ianuarie doar pentru o vită.

“Focarul a fost confirmat în cadrul supravegherii active efectuate asupra animalelor eșantionate în perioada 27 – 30 noiembrie 2020. Inițial, un număr mare de animale au ieșit pozitive în urma testelor serologice și PCR efectuate în decembrie 2020. Pentru a confirma aceste rezultate, s-a efectuat re-testarea animalelor. Rezultatele pozitive au fost confirmate în data de 6 ianuarie 2021. Unitatea din Bumbești Pitic este situată în zona de control de 20 km în jurul unui focar depistat anteriopr, din din județul Vâlcea”, se arată în raportarea OIE.

Amintim că, după o perioadă de aproximativ 5 ani (ultimul caz a fost notificat în ianuarie 2016) în care România nu s-a mai confruntat cu virusul bluetongue (limbii albastre), la data de 2.09.2020  s-a confirmat un prim focar în județul Vâlcea, într-o exploatație nonprofesională din localitatea Turcești. „La data de 02.09.2020, un caz singular de limbă albastră a fost confirmat pe baza suspiciunii clinice la un berbec, din 241 de animale aflate într-o curte din Turcești, județul Vâlcea. Au fost testate 63 de animale (60 de ovine și 3 bovine), iar infecția a fost confirmată de testul RT-PCR în timp real la un singur animal”, anunța atunci Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE).

De asemenea, potrivit ANSVSA, în exploatația în cauză au fost impuse restricții privind circulația animalelor, precum și toate măsurile specifice privind controlul bolii.

În România, această infecție a mai evoluat și în perioada 2014-2015, fiind identificat același serotip viral, respectiv serotipul 4. 

Bluetongue (boala limbii albastre) cunoscută şi sub denumirea de febra catarală este o boală infecţioasă, de natură virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială, ce afectează rumegătoarele domestice (ovine, caprine, bovine) şi sălbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane şi alte specii ale ordinului Artiodactyla).

Te-ar mai putea interesa și
Vertiv, cu afaceri şi în România, investeşte 10 milioane de euro într-o fabrică din Croația
Vertiv, cu afaceri şi în România, investeşte 10 milioane de euro într-o fabrică din Croația
Verrtiv furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, cu afaceri şi în Romînia, a anunțat astăzi deschiderea unei noi fabrici în Rugvica, Croația.......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 300 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 300 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 300 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Există turnee de poker normale, turnee turbo, turnee hyperturbo. Și mai există Blast, turnee contra-timp, cu premii-surpriză, ...
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci
Premierul Florin Cîţu a precizat joi că este prea devreme să se renunţe la purtarea măştii de la 1 iunie, menţionând ...