Boala limbii albastre revine în România. 28 de animale sunt suspecte, patru ferme afectate – The Cattle Site

Boala limbii albastre (Bluetongue) a revenit în România, afectând câteva ferme din nord-estul ţării, transmite site-ul thecattlesite.com.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 07:12
Boala limbii albastre revine în România. 28 de animale sunt suspecte, patru ferme afectate - The Cattle Site

Serotipul 4, acelaşi care a provocat epidemia din perioada august – decembrie 2014, a fost identificat în 18 cazuri, de când a fost făcută notificarea iniţială, în 7 septembrie.

Cele mai recente date, din 18 septembrie, arată că 28 de animale sunt suspecte, fiind a patra fermă unde se constată boala limbii albastre.

Autorităţile au adoptat măsuri pentru a reduce deplasarea animalelor în zona judeţului Botoşani unde s-au depistat animale infectate.

Şi Ungaria a confirmat luna aceasta cazuri de animale infectate cu boala limbii albastre.

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că boala limbii albastre a fost diagnosticată, în data de 4 septembrie, în trei exploataţii din localitatea Boboluşti, judeţul Botoşani, motiv pentru care au fost organizate deja întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari, în judeţe, pentru prevenirea răspândirii bolii.

Reprezentanţii ANSVSA susţin că au notificat Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene, dar şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezenţa virusului pe teritoriul României.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, ‘fiind interzisă ieşirea rumegătoarelor cu excepţia animalelor destinate abatorizării’.

Potrivit OIE, Bluetongue (serotipul 8) a fost confirmată, în 11 septembrie 2015, la 27 de bovine şi 6 ovine dintr-o fermă de 200 de ovine dar şi 150 de bovine din Franţa, ţara unde virusul Bluetongue nu a mai fost depistat din 2010. În 10 septembrie 2015 au fost confirmate două cazuri de Bluetongue şi la 2 bovine dintr-o fermă de 300 de capete din sudul Ungariei (Comitatul Tolna). Ultimul caz de Bluetongue în Ungaria a fost confirmat în ianuarie 2015.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită restricţiilor aplicate mişcării animalelor.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice, de cele mai multe ori oi, dar şi vite şi capre, şi are caracter sezonier.

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea mondială de oţel va creşte cu 5,8% în acest an, pe măsură ce economiile îşi vor reveni din pandemia de COVID-19, însă ritmul de creştere se va reduce anul viitor pe măsură ce......
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea ...
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Executivul a adoptat memorandumul pentru semnarea celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 ...
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero-Romanos, devenit director de design al mărcii Dacia în ianuarie 2021, după ce venise în cadrul Renault ...