Boala limbii albastre revine în România. 28 de animale sunt suspecte, patru ferme afectate – The Cattle Site

Boala limbii albastre (Bluetongue) a revenit în România, afectând câteva ferme din nord-estul ţării, transmite site-ul thecattlesite.com.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 07:12
Boala limbii albastre revine în România. 28 de animale sunt suspecte, patru ferme afectate - The Cattle Site

Serotipul 4, acelaşi care a provocat epidemia din perioada august – decembrie 2014, a fost identificat în 18 cazuri, de când a fost făcută notificarea iniţială, în 7 septembrie.

Cele mai recente date, din 18 septembrie, arată că 28 de animale sunt suspecte, fiind a patra fermă unde se constată boala limbii albastre.

Autorităţile au adoptat măsuri pentru a reduce deplasarea animalelor în zona judeţului Botoşani unde s-au depistat animale infectate.

Şi Ungaria a confirmat luna aceasta cazuri de animale infectate cu boala limbii albastre.

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că boala limbii albastre a fost diagnosticată, în data de 4 septembrie, în trei exploataţii din localitatea Boboluşti, judeţul Botoşani, motiv pentru care au fost organizate deja întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari, în judeţe, pentru prevenirea răspândirii bolii.

Reprezentanţii ANSVSA susţin că au notificat Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene, dar şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezenţa virusului pe teritoriul României.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, ‘fiind interzisă ieşirea rumegătoarelor cu excepţia animalelor destinate abatorizării’.

Potrivit OIE, Bluetongue (serotipul 8) a fost confirmată, în 11 septembrie 2015, la 27 de bovine şi 6 ovine dintr-o fermă de 200 de ovine dar şi 150 de bovine din Franţa, ţara unde virusul Bluetongue nu a mai fost depistat din 2010. În 10 septembrie 2015 au fost confirmate două cazuri de Bluetongue şi la 2 bovine dintr-o fermă de 300 de capete din sudul Ungariei (Comitatul Tolna). Ultimul caz de Bluetongue în Ungaria a fost confirmat în ianuarie 2015.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită restricţiilor aplicate mişcării animalelor.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice, de cele mai multe ori oi, dar şi vite şi capre, şi are caracter sezonier.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...