Boala limbii albastre revine în România. 10 cazuri în Botoşani – UPDATE

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară a notifiocat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor cu privire la izbucnirea unui nou focar de boala limbii albastre în România.  Laboratorul de analize a confirmat virusul în cazul a zece vite din localitatea Bobuleşti, judeţul Botoşani.
Economica.net - vin, 11 sept. 2015, 11:21
Boala limbii albastre revine în România. 10 cazuri în Botoşani - UPDATE

UPDATE – 14 septembrie 2015 – 

Zece focare de blue tongue (boala limbii albastre) au fost înregistrate, în ultima săptămână, la tot atâtea bovine din localitatea Bobuleşti din oraşul Ştefăneşti – judeţul Botoşani, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu.

Potrivit acesteia, cazurile au fost confirmate de analizele de laborator, iar toate bovinele bolnave sunt deja sub tratament.

Oficialii DSVSA recomandă crescătorilor de animale să facă dezinsecţii în grajduri pentru a preveni apariţia bolii. De asemenea, ei sunt sfătuiţi să anunţe imediat medicul veterinar cu privire la orice caz de îmbolnăvire, mai ales atunci când constată scăderea producţiei de lapte la bovine.

Minodora Vasiliu susţine că în cazul acestei boli singurele pierderi sunt de ‘natură economică’.

———————————————————————————————————————————————–

După mai multe luni în care nicio vită din România nu a mai fost descoperită cu boala limbii albastre, în urmă cu o săptămână, medicii veterinari au găsit într-o gospodărie din localitatea Bobuleşti, judeţul Botoşani, şase vite suspecte de a se fi contaminat cu virusul care produce boala limbii albastre. Testele de laborator realizate la Institutul pentru Diagnostic al Sănătăţii Animalelor au ieşit pozitive, trei vite fiind infestat cu serotipul patru al virusului BTV, potrivit informaţiilor Organizaţiei Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).

Autorităţile au adoptat măsuri pentru a reduce deplasarea animalelor în apropierea zonelor unde s-au depistat animale infectate.

În octombrie 2014, virusul care produce „Boala limbii albastre” sau Bluetongue a dus la îmbolnăvirea a 1.895 de bovine şi la moartea a 384, 26 de judeţe fiind afectate, se arată într-un raport al Autorităţii Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) valabil la data de 13 octombrie.

Cum se transmite boala

Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

În România, primul caz de „Boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost diagnosticat în data de 22.08.2014, în judeţul Buzău.

Te-ar mai putea interesa și
Noul Mercedes-Benz EQS: Limuzină electrică de lux cu peste 500 CP
Noul Mercedes-Benz EQS: Limuzină electrică de lux cu peste 500 CP
Germanii de la Mercedes-Benz au prezentat astăzi prima lor limuzină de lux complet electrică, EQS. „Cel mai aerodinamic autoturism din lume” are în dotare o nouă generație de baterii....
Drulă l-a concediat pe președintele Consiliului de Administrație a Portului Constanța, Elena Petrașcu
Drulă l-a concediat pe președintele Consiliului de Administrație a Portului Constanța, Elena Petrașcu
Patru membri ai Consiliului de Administrație al Portului Constanța, printre care și președintele CA, au fost înlocuiți ...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind infrastructura informatică şi de comunicaţii de interes ...
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea mondială de oţel va creşte cu 5,8% în acest an, pe măsură ce economiile îşi vor reveni din pandemia de COVID-19, ...