Boardul FMI a aprobat scrisoarea de intenţie pentru un nou acord cu România

Conducerea (boardul) Fondului Monetar Internațional a aprobat, vineri, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile de la București în vederea încheierii unui nou acord cu România, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.
Economica.net - vin, 27 sept. 2013, 20:32
Boardul FMI a aprobat scrisoarea de intenţie pentru un nou acord cu România

Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internațional, de la declanșarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.

Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intenție a fost trimis FMI pe 12 septembrie.

Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, un mod transparent prin care România să-și asigure o stabilitate și o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea creșterii economice și o dezvoltare de care țara noastră are foarte multă nevoie, a declarat, săptămâna trecută, primul ministru în plenul Parlamentului.

Potrivit acestuia, în baza acestui nou acord, care va fi susținut de Parlament și ratificat de partenerii internaționali ai României, cofinanțarea pentru fondurile europene va beneficia de o scădere de la 15% la 5%, reprezentând la rata actuală de absorbție o economie anuală de peste un miliard de lei.

Șeful Executivului a spus că, potrivit scrisorii, nu există nicio intenție de creștere a fiscalității, cota unică de 16% fiind păstrată.

Referindu-se la obligarea persoanelor care obțin venituri din chirii de a plăti cotele de asigurări de sănătate, premierul a precizat că această obligație va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, este limitată la cinci salarii medii și este o măsură extrem de corectă, de justiție socială.

El a mai arătat că acordul prevede continuarea creșterii venitului minim garantat în 2014 și introducerea unei alocații pentru încălzirea de locuințe pentru categoriile defavorizate.

În ceea ce privește programul de privatizări, șeful Executivului a subliniat că nu există privatizări majoritare.

„Este vorba despre listarea a 10% din Nuclearelectrica, 15% din Romgaz, 15% din Compania Energetică Oltenia și 10% din Hidroelectrica. E vorba de implicarea capitalului privat în companiile energetice la care statul rămâne acționar, dar prin acest capital privat putem să avem și un management mai performant și resurse pentru investiții în retehnologizare”, a detaliat Ponta.

Premierul a mai precizat că acordul nu prevede niciun fel de obligație pentru Guvernul României și pentru România de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor.

„Este o cerință veche a partenerilor noștri internaționali (…), nu avem o asemenea obligație și împreună cu dumneavoastră putem gândi în viitor un sistem fiscal care poate lărgi baza de impozitare, pentru că, în continuare, în România sunt puțini cei care plătesc taxe și foarte mulți cei care beneficiază”, a completat el.

Te-ar mai putea interesa și
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul de urcare, în zona localităţilor Băneşti şi Comarnic, anunţă Centrul......
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat duminică reprezentanţii federaţiilor sindicale, menţionând că ...
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Grupul german Mercedes Benz, de mulţi ani partener al Renault pe segmentul de vehicule comerciale uşoare, nu va lua parte ...