Boc a mai cumpărat autobuze școlare pentru copiii din Cluj, serviciul revine de luni. Nicușor Dan le-a scos și pe cele câteva din București

Orientare diferită în două orașe mari din țară: În Cluj, s-au mai cumpărat încă zece autobuze pentru transportul elevilor la școală, în București s-au suspendat și cele câteva linii pe unde mergeau acestea. Cursurile pentru majoritatea elevilor reîncep luni.
Economica.net - Dum, 07 feb. 2021, 08:23
Boc a mai cumpărat autobuze școlare pentru copiii din Cluj, serviciul revine de luni. Nicușor Dan le-a scos și pe cele câteva din București

“Odată cu începerea cursurilor în data de 8 februarie, elevii clujeni din clasele primare vor beneficia din nou de transport gratuit către și de la școlile unde învață, prin programul Autobuze Școlare – un proiect implementat în urma procesului de bugetare participativă. 16 autobuze vor deservi cele 14 trasee din municipiu, preluând elevii din cartierele orașului și aducându-i la școală”, a scris primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, pe pagina sa de facebook.

Primăria Cluj-Napoca și CTP au achiziționat recent 10 autobuze școlare de 9,1 m pentru elevi, tip IVECO DAILY FENIKSBUS. Acestea corespund tuturor normelor europene în domeniu, pentru a oferi elevilor clujeni cele mai bune condiții de transport.

Două vor intra în circulație de luni, iar restul vor intra pe trasee pe parcurs, după finalizarea procedurilor legale necesare.  De la startul proiectului și până în prezent, peste 180.000 elevi au fost transportați cu autobuzele școlare. Noile autobuze pentru transportul elevilor din Cluj costă 625.000 de lei fiecare, sunt diesel euro 6, au 9,1 metri și două uși și pot transporta 33 de copii pe scaune.

Situația este diferită în București

Cu câteva zile în urmă, fostul primar al Capitalei, Gabriel Firea, lansa în spațiunl public informația că actualul edil, Nicușor Dan, va suspenda circulația celor câteva linii de autobuze pentru transportul elevilor din Capitală către școli și înapoi.” Ce s-a gandit noul primar al Capitalei? Sa “dea o mânā de ajutor” familiilor din Bucuresti si Ilfov. Asa ca a ordonat oprirea transportului scolar, asigurat de STB la propunerea mea ca primar, si prin votul consilierilor generali social-democrati. Da, da, este incredibil! Dar cat se poate de real!”, a spus Firea, care ulterior a postat pe pagina sa de facebook și decizia în acest sens a autorităților.

Primarul Nicușor Dan a confirmat suspendarea, explicând că aceste linii au un cost mare pentru Primărie și, oricum, era un proiect pilor pentru puine școli, iar autobuzele mergeau aproape goale. Eleviii din București circulă oricum gratuit cu mijloacele de transport de suprafață din București.

“Autobuzele școlare, a căror circulație a fost oprită în cursul anului 2020, au reprezentat o măsură populistă a ex-primarului Firea. Autobuzele școlare erau destinate doar pentru 6 școli din cele 600 ale Bucureștiului și nicidecum pentru toate unitățile de învățământ din Capitală.

Era vorba de un program-pilot, prin care au fost create 16 linii de transport pentru 6 școli. Astfel de linii, care au un număr mic de utilizatori înscriși, generează costuri foarte mari raportat la numărul de utilizatori. Din analiza primită la primărie, costul lunar al funcționării acestor autobuze școlare a fost de 564.500 lei + TVA.

În prezent, toți elevii circulă gratuit pe toate mijloacele de transport în comun, pe toate traseele din București”, a replicat Nicușor Dan.

Te-ar mai putea interesa și
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, cu prilejul publicării raportului anual al......
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliţia din Republica Moldova a anunţat marţi că a confiscat echivalentul a peste un milion de euro de la aproximativ ...
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
O delegaţie oficială nord-coreeană condusă de un responsabil economic a plecat spre Iran, a anunţat agenţia de stat ...