Metroul de Drumul Taberei nu se mai inaugurează pe 30 iunie. Bode, supărat pe „promitacii” din subordine, se ferește să dea termen nou VIDEO

Metroul de Drumul Taberei ar putea fi dat în exploatare cu călători, însă mai este de lucru la centrala de ventilație și mai sunt probe tehnologice de efectuat, astfel că termenul de 30 iunie nu mai poate fi respectat, a anunțat luni ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Reprezentanții autorităților s-au ferit să avanseze un termen nou, însă premierul Ludovic Orban a exclus riscul ca inaugurarea celei mai noi linii de metrou să se amâne pentru 2021.
Anemona Andone - lun, 22 iun. 2020, 13:38
Metroul de Drumul Taberei nu se mai inaugurează pe 30 iunie. Bode, supărat pe

„Structurile și finisajele pentru Magistrala M5 sunt finalizate, eventual putem vorbi de mici retușuri. Din păcate, termenul asumat neforțat, subliniez neforțat, de către antreprenori, consultant și beneficiar, și anume darea în folosință cu călători pentru data de 30 iunie 2020, nu poate fi respectat. Îmi cer scuze public în numele celor 17 miniștri și opt directori generali care au condus Ministerul Transporturilor și Metrorex din 2011 până în prezent”, a spus Lucian Bode.

Printre cauzele nerespectării termenului, Bode a menționat angajați din Ministerul Transporturilor, inclusiv din Metrorex, denumiți „promitaci”, care se transformă apoi în „explitaci”, care explică de ce nu s-a putut și cum au făcut tot ce a depins de ei. „Eu cred că este momentul ca aceste categorii să nu mai ocupe funcții de decizie în Ministerul Transporturilor”, a continuat ministrul.

„După ce în 2019, în noiembrie, și până în mai 2020 am primit zeci de documente asumate prin semnătura antreprenorilor, a beneficiarului și a consultantului, prin care reconfirmau data de 30 iunie 2020 ca dată la care metroul va circula pe M5, la sfârșitul lunii mai, am fost informat cu privire la problemele apărute la centrala de ventilație și stație de pompare a apei din infiltrații, undeva în zona Pieței Moghioroș. Aceste probleme vor întârzia finalizarea probelor tehnologice”, a explicat Lucian Bode.

La rândul sau, un reprezentant al constructorului a vorbit despre problema infiltrațiilor de apă, apărute din cauza structurii terenului, „litologiei”, care este o combinație între argilă și nisip. Acesta a menționat că trebuie evitată situația surpării de lângă Spitalul Municipal, de la Eroilor.

ECONOMICA.NET a relatat încă din decembrie anul trecut despre problema cu infiltrațiile de apă. Citește și Metroul de Drumul Taberei: constructorul a dat iar de apă. Alstom spune că instalează în 6 săptămâni automatizarea, după finalizarea construcției

Premierul Ludovic Orban a efectuat luni o vizită pe șantierul Magistralei 5 de metrou împreună cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Vizita a avut loc după ce în weekend au fost efectuate primele teste de pe noua magistrală.

Contactați de către ECONOMICA.NET, reprezentanții Metrorex nu au comunicat încă o dată oficială pentru inaugurarea secțiunii Râul Doamnei – Eroilor din Magistrala 5.

Potrivit unor declarații ale reprezentanților Metrorex apărute în presă, termenul de 30 iunie nu va mai putea fi respectat, urmând ca inaugurarea să aibă loc spre sfârșitul verii.

„Îmi asum încă o dată şi aici, în faţa dumneavoastră, punerea în funcţiune cu călători, până la data de 30 iunie 2020, a Magistralei M5, tronsonul Drumul Taberei – Eroilor, inclusiv staţia şi Depoul Valea Ialomiţei. Tot în această perioadă, îmi propun finalizarea achiziţiei şi livrarea în termenul contractual a materialului rulant – 13 trenuri noi până în decembrie 2023”, declara în februarie ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, la audierile din comisiile de specialitate reunite, din Parlament.

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou. Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro, în 2022
CFA România: Inflaţie de două cifre şi curs de 5,0859 lei pentru un euro, în 2022
Ultimul sondaj al CFA România previzionează o inflaţie în creştere, de peste două cifre, şi o medie a cursului de ...
Rauno Kakko, COO la Pehart Grup: Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria hârtiei, trebuie să-i formăm noi
Rauno Kakko, COO la Pehart Grup: Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria ...
„Este foarte dificil să găsești oameni cu experiență. Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească ...
Rusia şi China mai fac un pas către construcţia unui gazoduct care va traversa Mongolia
Rusia şi China mai fac un pas către construcţia unui gazoduct care va traversa Mongolia
Rusia şi China au făcut marţi încă un pas către realizarea unui gazoduct care va traversa teritoriul Mongoliei, după ...