Bodea (Ministerul Economiei): Educaţia şi formarea competenţelor digitale vor contribui la creşterea economiei Uniunii Europene

Educaţia şi formarea competenţelor pentru mediul digital, în special pentru inteligenţa artificială, vor contribui la creşterea economiei Uniunii Europene (UE), a afirmat Ilie Călin Bodea, secretar de stat în Ministerul Economiei, la reuniunea Grupului de Lucru la Nivel Înalt pentru Competitivitate şi Creştere, organizată, recent, la Bruxelles.
Economica.net - mar, 23 iul. 2019, 11:07
Bodea (Ministerul Economiei): Educaţia şi formarea competenţelor digitale vor contribui la creşterea economiei Uniunii Europene

„În contextul transformării digitale care are impact asupra modelelor de afaceri şi de consum, este o condiţie esenţială ca viitoarea legislaţie să fie adecvată mediului digital, scopului şi provocărilor viitoare. Educaţia şi formarea competenţelor pentru mediul digital, în special pentru inteligenţa artificială, vor contribui la creşterea economiei Uniunii Europene. Dezvoltarea semnificativă a comerţului electronic impune abordarea politicii în materie de concurenţă din perspectivă naţională şi globală. Politica de concurenţă trebuie susţinută de o politică comercială ambiţioasă pentru a asigura condiţii echitabile pentru companiile europene în raport cu terţii. Este necesar să exportăm modelul şi soluţiile de standardizare europeană la nivel global în standardele internaţionale”, a declarat Bodea.

Reprezentantul Ministerului Economiei a punctat, totodată, că unul dintre subiectele de interes ce trebuie analizate de către Consiliul Competitivitate şi Creştere este stadiul integrării Pieţei Unice.

„Evaluarea stadiului de aplicare a legislaţiei europene armonizate şi a stadiului integrării Pieţei Unice sunt subiecte care trebuie analizate în mod regulat de Consiliul Competitivitate şi Creştere. În scopul atingerii obiectivelor privind neutralitatea climatică este necesară crearea unui sistem de facilităţi pentru produsele caracterizate de circularitate şi cu o amprentă de carbon redusă, care ar trebui evaluată cu ajutorul unor metode armonizate. Totodată, trebuie avute în vedere industriile energo-intensive din Uniunea Europeană pentru care este necesară evaluarea periodică a impactului costurilor de reglementare astfel încât să se menţină competitive. Trebuie luată în calcul creşterea cererii de electricitate ca urmare a procesului de decarbonizare, necesitatea dezvoltării reţelelor şi a interconectărilor dintre statele membre, necesitatea unor contracte de energie la preţuri competitive; aspecte care implică analize din perspectiva regulilor de concurenţă şi investiţii majore în tehnologii moderne cu emisii reduse de carbon’, a susţinut secretarul de stat.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis marţi AGERPRES, în deschiderea reuniunii din capitala Belgiei, Preşedinţia finlandeză a felicitat România pentru rezultatele remarcabile înregistrate în negocierea dosarelor legislative şi obţinerea acordului inter-institutional pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Agenda Grupului de Lucru la Nivel Înalt pentru Competitivitate şi Creştere a inclus ca teme de discuţii Dimensiunea externă a competitivităţii UE şi bilanţul competitivităţii UE şi Agenda pentru Creştere Durabilă. Ambele subiecte sunt importante pentru pregătirea lucrărilor Consiliului Competitivitate şi Creştere din Semestrul II 2019 şi pentru activitatea viitoarei Comisii Europene, având în vedere Agenda Preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Dezbaterile propuse de Preşedinţia finlandeză s-au axat pe premisele actuale ale competitivităţii UE, care este afectată de factori externi. Din aceste motive UE trebuie să îşi asume rol proactiv la nivel global, să adopte o abordare cuprinzătoare în mai multe domenii de politică, respectiv: piaţa unică, inclusiv serviciile, politica industrială modernă, transformarea digitală, cercetarea şi inovarea, abilităţile profesionale şi tranziţia către neutralitatea climatică. Politicile comerciale sunt strâns intercorelate cu politica de concurenţă, ambele având rol major în asigurarea unor condiţii echitabile în relaţiile cu terţii. Utilizarea achiziţiilor publice, a investiţiilor străine directe, a reglementărilor şi a standardelor contribuie la creşterea competitivităţii Uniunii Europene”, se menţionează în comunicatul citat.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Ilie Călin Bodea, a participat, în perioada 18 – 19 iulie, la reuniunea Grupului de Lucru la Nivel Înalt pentru Competitivitate şi Creştere, la Consiliul Uniunii Europene, la Bruxelles, care a fost organizată de Preşedinţia finlandeză a Consiliului Uniunii Europene. Acţiunea se înscrie în seria reuniunilor organizate de trio Preşedinţiilor România – Finlanda – Croaţia, sub coordonarea Presedintelui finlandez al Grupului de Lucru la Nivel Înalt pentru Competitivitate şi Creştere.

Dezbaterile din cadrul reuniunii vor contribui la pregătirea reuniunii Consiliului Competitivitate şi Creştere, din data de 26 septembrie 2019.

Preşedinţia Finlandei la Consiliului Uniunii Europene va contura principalele mesaje de politică ale Consiliului UE pentru noua Comisie Europeană în domeniul creşterii economice şi al competitivităţii pentru următorii cinci ani, având ca bază discuţii şi elementele dezbătute pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia la energiile regenerabile, arată un......
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...