1EUR = 4.7340 RON | Bucureşti 30 º

News

Bodog: Deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a unui medicament şi distribuitorii sunt obligaţi să asigure un stoc minim

Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă în România şi distribuitorii angro de medicamente au obligaţia să asigure stocuri egale cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare produs pentru care au obţinut autorizaţie, respectiv pe care îl distribuie în ţară, a anunţat, marţi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat de News.ro.

14 mar, 2017 | News.ro

"Aşa cum am declarat vineri, am semnat luni două importante ordine de ministru: un ordin de ministru privind modalitatea de stabilire a preţului pe procedura de nevoi speciale şi un ordin de ministru cu privire la definirea şi verificarea implementării obligaţiei de serviciu public. Conform noilor reglementări, deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă au obligaţia să garanteze permanent respectarea obligaţiei de serviciu public prin asigurarea unui stoc minim egal cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pentru care deţin autorizaţia de punere pe piaţă în România. Distribuitorii angro trebuie să asigure permanent respectarea obligaţiei de serviciu public prin constituirea de stocuri asiguratoare egale cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pe care îl distribuie", a explicat ministrul Bodog, potrivit News.ro.

De asemenea, distribuitorii au obligaţia de a onora orice comandă justificată primită de la unităţile sanitare şi farmaciile cu care se află în relaţii contractuale, în termenele de livrare. Unităţile sanitare şi farmaciile au obligaţia să transmită comanda justificată către distribuitorii angro cu care se află în relaţii contractuale, cel puţin o dată pentru fiecare distribuitor angro, până la onorarea comenzii, potrivit noilor reglementări.

Bodog a mai anunţat că a cerut direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să monitorizeze permanent situaţia rulajului medicamentelor pentru care s-au înregistrat disfuncţionalităţi în aprovizionare.

Totodată, prin Ordinul de ministru care reglementează achiziţia unor medicamente care sunt procurate prin procedura de nevoi speciale sunt introduse prevederi referitoare la termenele ce trebuie respectate de instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniu în vederea îmbunătăţirii procesului de asigurare a accesului pacienţilor la medicamente furnizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Ei mai arată că, pentru a asigura accesul populaţiei la medicamente, se stabileşte faptul că, în vederea achiziţionării medicamentelor pentru nevoi speciale, pentru care preţul propus este mai mare decât preţul minim, Ministerul Sănătăţii poate aproba temporar preţul propus, pe perioada de valabilitate a autorizaţiei de nevoi speciale.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO