Bodomoiu, Wizrom Software: Pandemia forțează companiile din producție să-și regândească procesele

Sănătatea angajaților, digitalizarea și reinventarea proceselor de business sunt principalele provocări cu care se confruntă, la ora actuală, companiile din sectorul producției, potrivit Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România.
Lidia Neagu - mar, 06 apr. 2021, 22:14
Bodomoiu, Wizrom Software: Pandemia forțează companiile din producție să-și regândească procesele

Pandemia de coronavirus a impactat foarte multe industrii, printre ele numărându-se și afacerile care activează în producție, pe care le-a obligat să își reașeze obiectivele strategice și investițiile în dezvoltare pentru a susține operațiunile.

În 2020, numeroase companii din România au investit mai mult ca niciodată în soluții IT de digitalizare, de comerț electronic și de lucru remote, ca urmare a schimbărilor impuse de COVID-19.

Potrivit lui Adrian Bodomoiu, directorul general al Wizrom Software, cei mai mari jucători de pe plan local continuă și în 2021 să mizeze pe aportul tehnologiei, pentru a fi pregătiți și flexibili în a răspunde altor posibile schimbări în mediul și modul lor de lucru, dar și a veni în întâmpinarea nevoilor clienților în moduri noi.

„Companiile din sectorul producției, pentru care întreruperea activității nu a fost o opțiune, anul trecut, au fost printre primele care au înțeles rolul crucial al tehnologiei și au investit consistent în soluții IT și de software, care să le ajute să își digitalizeze o parte din procese, să automatizeze activități sau să permită, în anumite contexte, lucrul remote – totul în interesul menținerii sănătății angajaților, în special a celor din liniile întâi de producție. Deoarece impactul acestor afaceri este unul foarte mare în economie, a devenit deosebit de important pentru ele să minimizeze principalele riscuri cu care se confruntă în cadrul acestei crize sanitare mondiale și să găsească metode de adaptare a business-urilor. Tot ele sunt cele care, în momentul de față, își redefinesc prioritățile și abordează noi strategii de lucru în domeniile lor”, explică Adrian Bodomoiu, Director General Wizrom Software.

De altfel, potrivit unui sondaj global (“Reinventing the future of manufacturing”) realizat de compania de consultanță PwC, 41% dintre producători au menționat ca principală preocupare în următoarele șase luni  amenințările concurențiale, de business, în timp ce 35% dintre manageri s-au declarat îngrijorați privind sănătatea angajaților lor, precum și a joburilor acestora. 34% dintre directori au menționat digitalizarea ca fiind principala provocare a următoarelor luni, iar 34% dintre ei au specificat siguranța și sustenabilitatea afacerilor pe care le conduc.

Printre punctele slabe menționate de manageri, punctate în același studiu, se numără lipsa lanțurilor digitale de aprovizionare și de comerț electronic, precum și lipsa fabricilor inteligente. În ceea ce privește digitalizarea, 70% dintre companii spun că IoT și cloud vor fi pilonii tehnologiei de fabricație, iar aproximativ jumătate vor acorda prioritate automatizării proceselor (RPA).

„În timpul crizei pandemice, numeroase companii din producție au ajuns să conștientizeze și să pună presiune pe viteza și pe eficiența afacerilor lor, pe importanța și controlul calității, pe optimizarea proceselor și a producției în timp real, pe digitalizarea operațiunilor și pe dezvoltarea angajaților. Au fost angajați care au experimentat în pandemie, pentru prima oară, lucrul remote. Experiența aceasta globală, prin care trecem cu toții forțat, ne determină să fim tot mai conștienți de beneficiile tehnologiei, dar și de faptul că foarte multe afaceri se pot reinventa și își pot redefini modelul de business”, adaugă Bodomoiu.

Organizațiile trebuie să își pregătească infrastructura IT pentru a sprijini transformarea digitală accelerată

Un prim pas la îndemâna tuturor companiilor și cu beneficii semnificative se referă la implementarea unui ERP robust și performant. În contextul companiilor din producție, acesta este utilizat pentru planificarea fluxurilor de producție și a resurselor utilizate, monitorizarea stocurilor de materii prime și alocarea optimă a resurselor, inventarierea produselor finite și gestionarea aspectelor financiare.

„Este esențial ca soluțiile de digitalizare alese să poată fi interconectate pentru a crea o platformă de suport IT pentru operațiuni care să fie cuprinzătoare, scalabilă și adaptabilă la cerințele relevante ale companiei”, a mai precizat Bodomoiu.

Nu în ultimul rând, sănătatea angajaților și tranziția către un nou mod de lucru se numără printre prioritățile companiilor din producție, care se vor concentra pe îmbunătățirea competențelor digitale ale personalului, pe găsirea de talente, precum și pe munca flexibilă (lucru remote, ore flexibile etc.).

Potrivit studiului Deloitte Millennial Survey, efectuat pe baza a două sondaje, primul, derulat în 43 de ţări, înainte de apariţia noului coronavirus, iar al doilea, în 13 ţări, după declanşarea pandemiei, și publicat în martie, programul de lucru flexibil ar putea reprezenta o soluție pentru reducerea nivelului de stres pe care îl resimt tinerii, în condițiile în care aproape 70% dintre Millenials și 64% dintre exponenții Generației Z spun că posibilitatea de a lucra la distanță, în viitor, le-ar scădea nivelul de stres.

Reprezentanții Wizrom Software cred că noile tendințe creează și vor crea noi și noi provocări pentru companiile din producție, care vor fi nevoite să accelereze inovația și să pună accent pe digitalizarea produselor și a serviciilor, precum și pe îmbunătățirea metodelor și a forței de muncă. Numeroase industrii vor alege personalizarea completă a softurilor de business, în funcție de specificul și de nevoile fiecărei companii, iar componenta de inteligență artificială se va regăsi frecvent în dezvoltarea afacerilor.

Wizrom Software este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de soluții IT pentru afaceri din România. Compania dezvoltă și furnizează softuri de HR, salarizare, contabilitate și gestiune, automatizări în vânzări, producție și Business Intelligence (BI). În 2019, Wizrom Software a raportat o cifră de afaceri de 5,7 milioane de euro.

În prezent, Wizrom numără peste 3.600 de clienți activi și 35.000 de licențe instalate în organizații foarte mari, cu cifre de afaceri de peste 10 milioane euro, dar și în companii de tip IMM din aproape toate industriile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
AFM a publicat lista cu solicitanţii aprobaţi în etapa a doua a programului Rabla pentru Electrocasnice
AFM a publicat lista cu solicitanţii aprobaţi în etapa a doua a programului Rabla pentru Electrocasnice
Lista cu solicitanţii aprobaţi în a doua etapă a programului "Rabla pentru Electrocasnice" a fost publicată pe site-ul ...
Tanczos: România a închis două dintre cele trei centrale de ardere pentru care a fost trimisă în judecată
Tanczos: România a închis două dintre cele trei centrale de ardere pentru care a fost trimisă în judecată
 România a închis definitiv două dintre cele trei centrale de mare ardere pentru care a fost trimisă în judecată şi, ...
Bugetul Ministerului Muncii are nevoie de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru pensii în 2022 – Budăi
Bugetul Ministerului Muncii are nevoie de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru pensii în 2022 – Budăi
Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale are nevoie în 2022 de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru ...