Boeing va face navete spaţiale pentru NASA

NASA a anunţat, vineri, că a semnat contracte în valoare de 1,1 miliarde de dolari cu Sierra Nevada Corporation, SpaceX şi Boeing, pentru "designul şi dezvoltarea unei noi generaţii de maşinării pentru zborul în spaţiu", informează huffingtonpost.com.
Economica.net - Dum, 05 aug. 2012, 05:23
Boeing va face navete spaţiale pentru NASA

Astfel, dacă lucrurile vor merge conform planului, Statele Unite ale Americii nu vor mai depinde de Rusia pentru a trimite echipaje pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

„Astăzi (vineri, n.r.) anunţăm un pas important în procesul de a ne trimite astronauţii de pe solul Statelor Unite în sisteme spaţiale construite de companii americane”, a declarat administratorul NASA, Charles Bolden, într-un comunicat.

„Am ales trei companii care să ne ajute să încheiem dependenţa noastră de alte ţări în ceea ce priveşte zborul în spaţiu şi care să ajute la crearea unor locuri de muncă bine plătite în Florida şi în restul ţării”, se mai spune în comunicatul NASA.

Boeing a primit cea mai mare sumă din contract – 460 de milioane de dolari, pentru a dezvolta CST-100 – o navetă care să transporte echipajele pe Staţia Spaţială Internaţională.

SpaceX a primit 440 de milioane de dolari, pentru a dezvolta naveta spaţială Dragon. Potrivit companiei, naveta va fi gata în 2015 şi poate transporta şapte astronauţi.

În prezent, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...