Bogdan Chiriţoiu: Anul 2023 va fi unul dedicat ajutorului de stat

Anul 2023 va fi dedicat ajutorului de stat, atât pentru evaluarea măsurilor cu fonduri europene cât şi pentru finalizarea cazurilor aflate în analiza Comisiei Europene, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 19 ian. 2023, 19:05
Bogdan Chiriţoiu: Anul 2023 va fi unul dedicat ajutorului de stat

„Anul acesta va fi un alt an dedicat ajutorului de stat, şi mă refer atât la evaluarea măsurilor ce implică fonduri europene, cât şi la finalizarea cazurilor aflate în analiza Comisiei Europene, cum sunt Tarom, CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara. Vom finaliza o serie de investigaţii şi ne vom continua eforturile de a supraveghea cu atenţie deosebită sectoarele sensibile, cum sunt energia, produsele alimentare, serviciile financiare, iar in cazul în care constatăm încălcări ale legii, vom interveni şi le vom sancţiona”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Totodată, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă, anul acesta vor fi finalizate investigaţii în domenii precum energie, servicii de arhivare electronică/digitală, produse electronice, ciment, furnizarea de carte şi licitaţii.

În sectorul energiei este vorba despre două investigaţii ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuţie Energie Electrică România SA (membră a grupului CEZ) şi, respectiv, Distribuţie Energie Oltenia SA (din grupul Electrica), pe piaţa distribuţiei de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori deţin licenţă de distribuţie, iar în cel al serviciilor de arhivare electronică/digitală – un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.

Investigaţia pe piaţa de produse electronice vizează posibile înţelegeri pentru fixarea preţurilor de vânzare în cadrul politicii comerciale implementate de Samsung Electronics România SRL în relaţia cu partenerii săi, printre care Altex România SRL, Flanco Retail SA şi Dante Internaţional SA, pentru produsele electrocasnice şi IT&C, iar cea pe piaţa cimentului o posibilă înţelegere între Holcim (Romania) S.A., CRH Ciment (Romania) S.A. şi Heidelbergcement România S.A. realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România.

În ceea ce priveşte investigaţia privind furnizarea de carte din România, aceasta anchetează o posibilă coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv şi coordonat de a vinde către un anumit client şi/sau posibil concurent, cu intenţia de a-l elimina de pe piaţă. Investigaţia a fost declanşată pe baza informaţiilor primite pe platforma Avertizorilor de concurenţă – posibilă coordonare a politicilor comerciale manifestată prin refuzul colectiv şi coordonat de a vinde către un anumit client şi/sau posibil concurent, cu intenţia de a-l elimina de pe piaţă.

Legat de licitaţii, se investighează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii în contextul participării în calitate de ofertanţi la procedurile de achiziţie publică având ca obiect activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...