1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

Bogdan Chiriţoiu: ar trebui dată garanţie de stat pentru refinanţarea creditelor, acolo unde preţul proprietăţii a scăzut

Şeful Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, crede că mobilitatea clienţilor bancari este redusă, că ei sunt captivi în contracte scumpe cu băncile şi că ar trebui să fie mai liberi să aleagă dobânzi mai bune. El indică o soluţie inedită: ca statul să vină cu o garanţie acolo unde preţul proprietăţii a scăzut, faţă de momentul achiziţiei, aşa fel încât debitorul să redevină atractiv pentru o refinanţare la o altă bancă.

15 noi, 2018 | | ECONOMICA.net

“Clienţii bancari trebuie să devină mai liberi, fie mai mobili. Să se ducă unde le convine dobânda. Ar trebui  să găsim o variantă în care scăderea valorii proprietăţii să fie compensată de stat. O garanţie de stat de 10-15-20% legată de scăderea în timp a valorii proprietăţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la prezentarea raportului instituţiei din acest an.

Garanţia de stat ar veni să acopere scăderea de preţ, iar clientul ar deveni eligibil pentru un credit mai ieftin la altă bancă.

El găseşte îngrijorător că doar jumătate dintre clienţi s-au putut muta cu creditul de la o bancă la alta şi crede că scăderea valorii proprietăţii (de la nivelurile de dinainte de criză) îi pune pe clienţi în imposibilitatea de a se refinanţa, chestiune care, din punctul de vedere al Consiliului, duce la o piaţă scumpă a creditului.

Chiriţoiu admite că sistemul bancar românesc nu e mai scump decât cele din ţările din jur, dar consideră că ţinta la care trebuie să ajungem este costul din zona euro.

Aceasta ar fi a doua garanţie de stat oferită clienţilor de credite ipotecare, după garanţia acordată în programul Prima Casă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO