1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

News

Bogdan Trif: Angajările la birourile de promovare externă ar putea demara până la sfârşitul anului

Desfiinţarea birourilor de promovare externă a României a fost o greşeală enormă, dar până la sfârşitul anului vor exista proceduri specifice şi vom începe angajările în cadrul acestora, pe criterii de performanţă, a declarat, luni, în conferinţa de bilanţ, ministrul Turismului, Bogdan Trif.

06 aug, 2018 | Agerpres

"Anul trecut, desfiinţarea birourilor de promovare externă a fost o greşeală enormă, pentru că a lăsat România oarecum izolată. Ne recunoaştem greşeala chiar dacă nu îmi aparţine mie, personal. Nu mai avem legătură directă cu marii turoperatori. Toate ţările importante care contează în turism au astfel de birouri externe. Remediez, împreună cu echipa, această greşeală. Am promovat deja o modificare a unei Hotărâri de Guvern. Este pe circuitul de avizare, se află pe site la transparenţă publică. Mai mult decât atât, ne propunem să înfiinţăm 20 de birouri externe, după ce înainte aveam opt. Din punctul meu de vedere, aceste birouri nu trebuiau desfiinţate, ci eficientizate pe criterii de performanţă. Într-adevăr, nu funcţionau la parametri normali, dar asta nu dădea dreptul nimănui să le desfiinţeze. Este uşor să închizi, să distrugi şi mult mai greu să construieşti. Până la sfârşitul anului o să avem procedurile şi sperăm să se facă şi angajările pe criterii de performanţă, extrem de stricte. Ne dorim să avem oameni cu experienţă şi oameni care să poată ajuta turismul din România. Nu este de ajuns să deschizi nişte birouri. Aceşti oameni vor fi permanent evaluaţi. În cazul în care nu au rezultate, vor fi rechemaţi. Este normal să ai birouri de promovare externă, pentru că dacă legătura cu marii turoperatori este tăiată şi România are de suferit din punct de vedere turistic. Reprezentatul într-un astfel de birou va avea rang de diplomat", a menţionat Trif.

Acesta a adăugat că o parte dintre foştii angajaţii din birourile de promovare externă desfiinţate lucrează, la ora actuală, la Ministerului Turismului, alţii sunt în mediul privat, în alte ministere sau activează la agenţii mari din străinătate.

Anul trecut, la începutul lunii mai, fostul ministru al Turismului Mircea Dobre anunţa că birourile externe ale ministerului de resort vor fi desfiinţate, iar modul de reprezentare turistică pe plan internaţional a României va fi regândit.

Ministrul a susţinut, la vremea respectivă, că motivul acestei decizii a fost că birourile de promovare externă ale instituţiei au funcţionat pe bugete create artificial, 'după bunul plac al reprezentanţilor din cadrul acestor birouri de promovare, fără a exista un control minimal asupra justeţei sumelor avansate drept cheltuieli', iar suma nejustificată a depăşit 500.000 de euro, de-a lungul anilor.

Potrivit ministerului de resort, 'contrar tuturor normelor în vigoare aplicabile misiunilor externe, la nivelul reprezentanţelor externe ale Ministerului Turismului nu a existat un plafon maxim al cheltuielilor pentru chirie, ci a fost doar o condiţie referitoare la suprafaţa admisă, care, conform raportului Curţii de Conturi, nici aceasta nu a fost respectată de unii angajaţi ai acestor birouri'.

În urma deciziei de desfiinţare a actualelor birouri de promovare a României în străinătate, angajaţii acestora au fost rechemaţi de la posturi, având statut de angajaţi ai Ministerului Turismului, cu posibilitatea de a participa la concursul organizat pe parcursul anului 2017.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO