Bolivia: Senatorul Jeanine Anez s-a proclamat preşedinte interimar

Al doilea vicepreşedinte al Senatului, Jeanine Anez, s-a proclamat marţi preşedinte interimar al Boliviei, în pofida lipsei cvorumului în Parlament, motivând că este "necesar să se creeze un climat de pace socială" într-o ţară zguduită de o profundă criză politică, relatează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 13 nov. 2019, 05:57
Bolivia: Senatorul Jeanine Anez s-a proclamat preşedinte interimar

„Dorim convocarea cât mai rapidă a alegerilor”, a adăugat senatoarea din opoziţie care a revendicat preşedinţia interimară după demisia preşedintelui Evo Morales şi a succesorilor acestuia prevăzuţi de Constituţie, vicepreşedintele Alvaro Garcia Linera, preşedintele şi vicepreşedintele Senatului, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Luni, Jeanine Anez şi-a anunţat intenţia de a convoca alegeri pentru a avea ‘un preşedinte ales pe 22 ianuarie’, data la care, înaintea crizei, urma să fie învestit noul şef al statului.

Evo Morales, demisionat duminică după ce a fost abandonat de armată, a anunţat luni seara pe Twitter că pleacă în Mexic, dar că va reveni ‘în curând cu mai multă forţă şi energie’.

SUA cer cetăţenilor americani să nu mai călătorească în Bolivia

Washingtonul i-a sfătuit marţi pe cetăţenii americani să nu mai călătorească în Bolivia din cauza „tulburărilor civile” şi a limitat prezenţa sa diplomatică în ţară, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

„Nu călătoriţi în Bolivia din cauza tulburărilor civile”, scrie în recomandările făcute turiştilor de ministerul american.

Departamentul de Stat „a ordonat plecarea unor membri ai familiilor şi a autorizat plecarea angajaţilor neesenţiali ai guvernului american din cauza instabilităţii politice din Bolivia”, a adăugat sursa.

Pe de altă parte, procurorul general al Boliviei, Juan Lanchipa, a informat marţi că şapte persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care patru ucise de gloanţe, în violenţele postelectorale din ţară care au condus la demisia preşedintelui Evo Morales.

Două persoane au murit la La Paz (vest), două la Santa Cruz (est) şi trei într-o serie de altercaţii la Cochabamba (centru), a precizat Juan Lanchipa care a anunţat deschiderea unor anchete asupra fiecărui caz.

Un precedent bilanţ al valului de violenţe izbucnit după realegerea contestată, la sfârşitul lui octombrie, a lui Evo Morales menţionase trei morţi, notează AFP

 

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...