Bombă cu ceas: Peste jumătate din locurile de muncă din UE ar putea fi înlocuite de computere

Cu un șomaj care se menține de trei ani peste pragul de 10%, piața forței de muncă din Europa se îndreaptă către implozie, odată ce progresul tehnologiei își va intra în drepturi.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 14:32
Bombă cu ceas: Peste jumătate din locurile de muncă din UE ar putea fi înlocuite de computere

Peste jumătate din locurile de muncă din cele 28 de state UE riscă să fie înlocuite de computere într-un orizont de 10-20 de ani, potrivit unui studiu realizat de economistul Jeremy Bowles de la London School of Economics și publicat de instituția belgiană de cercetare Bruegel.

Între 40% și 60% din locurile de muncă din fiecare stat UE vor fi „computerizate”, potrivit calculelor lui Bowles, inspirat de cercetările profesorilor Carl Frey și Michael Osborne de la Universitatea Oxford privind economia Statelor Unite.

Frey și Osborne estimau, anul trecut, că 47% din locurile de muncă din SUA se află în categoria de risc, adică au șanse mari să fie automatizate în următoarele două decenii.

Economiile „sănătoase”, precum Marea Britanie, Germania sau Franța, au un risc de computerizare a locurilor de muncă apropiat de cel înregistrat în Statele Unite.

În țările de la periferia zonei euro și în statele cu economii mai puțin dezvoltate, riscul este mai ridicat având în vedere numărul mai mare de job-uri prost plătite, care nu necesită înaltă calificare și pot fi înlocuite cu ușurință prin progresul roboticii cognitive și automatizărilor mobile.

Totuși, impactul ar putea fi temperat de faptul că, în perspectivă istorică, progresul tehnologic a ajuns mai lent în astfel de țări decât în statele cu economii dezvoltate.

„Dacă credem că tehnologia va putea depăși obstacolele tradiționale în ceea ce privește sarcinile de lucru cognitive non-rutină, atunci trebuie să înzestrăm noua generație de angajați cu aptitudini care să complementeze tehnologia fără să fie amenințate de ea”, a comentat Bowles, citat de Bloomberg.

Șomajul din Uniunea Europeană a scăzut ușor în luna mai, la 10,3%, față de 10,4% în aprilie, potrivit datelor Eurostat.

Te-ar mai putea interesa și
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile CEO ReturRo, Gemma Webb
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile ...
Sistemului Garanție-Returnare care debutează azi îi mai lipsesc unele elemente importante pentru a fi complet funcțional. Cele mai multe lucruri nefinalizate îi afectează pe micii retaileri. Nu......
Restricţii trafic 1 Decembrie – Ce străzi vor fi închise din cauza Paradei de Ziua Naţională. Rute ocolitoare
Restricţii trafic 1 Decembrie – Ce străzi vor fi închise din cauza Paradei de Ziua Naţională. Rute ocolitoare
Traficul rutier este restricţionat pe mai multe artere din Capitală, joi şi vineri, în contextul în care se organizează ...
„Marea horă” începe în toate magazinele din România. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a început. Ce înseamnă, cum funcţionează, ce se schimbă
„Marea horă” începe în toate magazinele din România. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a început. Ce ...
Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de joi, ocazie cu care ţara noastră va ...
Galeria de mașini a lui Ion Țiriac a împlinit 10 ani: „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie”
Galeria de mașini a lui Ion Țiriac a împlinit 10 ani: „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie”
Țiriac Collection, galeria mașinilor de excepție care îmbină valoarea istorică cu forța și dinamismul prezentului, ...