Ordinul care reglementează emiterea bonurilor de masă şi tichetelor de vacanţă electronice, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului economiei și finanțelor nr.2007/2008, publicat luni, 17 august 2015, în Monitorul Oficial, stabileşte criteriile referitoare la autorizarea de către MFP a unităţilor emitente de tichete de masă şi vouchere de vacanţă pe suport electronic. Ordinul reprezintă ultimul pas legislativ necesar pentru a fi posibilă emiterea efectivă a tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă pe carduri.
Economica.net - lun, 17 aug. 2015, 09:55
Ordinul care reglementează emiterea bonurilor de masă şi tichetelor de vacanţă electronice, publicat în Monitorul Oficial

Documentul reglementează condiţiile de autorizare pentru emiterea tichetelor şi a voucherelor pe suport electronic.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a republicat, la începutul lunii august, proiectul de Ordin menţionat ca urmare a propunerilor şi observaţiilor primite în procesul de consultare publică la începutul acestei luni.

Principalele prevederi cuprinse în proiectul de Ordin vizează abrogarea prevederilor referitoare la obligaţia operatorului economic de a depune certificatul de atestare fiscală în cazul în care solicită autorizaţie de funcţionare pentru activitatea de emitere de tichete de masă, tichete-cadou, tichete de creşă şi, respectiv, vouchere de vacanţă.

De asemenea, este eliminată obligaţia privind înscrierea elementelor de individualizare şi personalizare, precum şi înscrierea valorii nominale pe tichetele-cadou şi pe tichetele de creşă, tichetele de masă, respectiv voucherele de vacanţă, numai pe teritoriul României, cu scopul creării unui cadru legislativ flexibil care să permită unităţilor emitente achiziţionarea acestui serviciu în condiţiile cele mai bune de calitate şi preţ, inclusiv de la operatori economici din afara României, preciza Ministerul Finanţelor, în data de 7 august.

Proiectul de Ordin mai cuprinde mărirea perioadei de valabilitate a autorizaţiilor de funcţionare la doi ani, comparativ cu doar un an în prezent, stabilirea măsurilor de securitate pe care trebuie să le îndeplinească entităţile care solicită autorizaţie de funcţionare ca unităţi emitente de tichete de masă sau vouchere de vacanţă pe suport electronic, completarea situaţiilor în care se consideră că o unitate emitentă nu are obligaţii fiscale restante, respectiv atunci când suma solicitată la rambursare sau restituire este mai mare sau egală cu suma obligaţiilor de plată.

În plus, se introduce o prevedere care permite ca, în caz de control, unităţile emitente să dovedească existenţa contractelor încheiate cu unităţile de alimentaţie publică sau cu unităţile afiliate prin prezentarea unei copii a contractului, fie în format fizic, fie în format electronic.

Visa Europe salută aprobarea Ordinului Ministerului Finanţelor Publice care permite tuturor operatorilor economici din România, inclusiv instituţiilor de credit, să înceapă procesul de autorizare pentru emiterea de tichete de masă şi vouchere de vacanţă şi pe carduri. 

‘Salutăm aprobarea acestui ordin al MFP care, practic, dă posibilitatea tuturor operatorilor economici interesaţi să înceapă procesul de autorizare pentru emiterea de tichete de masă şi de vacanţă pe carduri. Încă de la început, am fost promotori activi pentru transferul acestor beneficii pe suport electronic şi ne bucurăm că prevederile au fost extinse şi pentru voucherele de vacanţă. Acest lucru va stimula competiţia pe piaţă prin intrarea unor noi emitenţi, inclusiv a băncilor, ceea ce va aduce beneficii multiple pentru angajaţi, angajatori şi comercianţi’, a declarat Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia, Visa Europe.

Citeşte şi Până la 30% din totalul tichetelor de masă vor fi emise pe card în următorii trei ani

Angajaţii vor avea la dispoziţie un instrument de plată sigur şi eficient, pe care îl vor putea utiliza într-o reţea mai extinsă de comercianţi, întrucât numărul de unităţi de alimentaţie publică şi de operatori de turism care acceptă în prezent plata cu cardul este mai mare decât al celor unde se pot utiliza aceste beneficii pe suport de hârtie. Tichetele pe suport electronic emise de bănci vor respecta toate standardele de securitate specifice cardurilor bancare, iar în cazul pierderii sau deteriorării, angajatul îşi poate recupera banii din cont, întrucât acestea pot fi reemise, spre deosebire de suportul de hârtie, scrie Agerpres.

Comercianţii care vor încheia contracte de acceptare a plăţilor cu tichete de masă şi de vacanţă electronice vor elimina treptat procesul de numărare şi scanare a bonurilor sau voucherelor, vor încasa mai rapid plăţile şi îşi vor scădea costurile administrative, întrucât vor elimina operaţiunile de depozitare şi transport specifice suportului pe hârtie.

La nivelul economiei, digitalizarea pieţei tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă va susţine eforturile autorităţilor cu privire la combaterea economiei subterane prin încurajarea obiceiului de plata cu cardul şi printr-un control mai bun asupra utilizării acestor fonduri pentru destinaţia prevăzută, se precizează în comunicat.

valorea tichetelor de masă a crescut de la 9,35 lei la 9,41 lei, de la sfârşitul lunii mai. 

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...