Boom al salariilor în toată economia în ultimii doi ani. Cine a câştigat cel mai mult. Surpriză – au fost şi pierzători

Câştigurile românilor au crescut în medie cu peste 25% în doi ani. Nu e o surpriză pentru nimeni că salariile de la stat au crescut peste medie. Însă ramurile economiei care au înregistrat cele mai mari creşteri au o notă de inedit. Campion al creşterilor salariale a fost mineritul, încă înainte să intre în grevă pentru măriri în criza energetică din ianuarie. Tot la categoria inedit poate intra şi faptul că în acest interval unele salarii din economie au scăzut.
Ionut Tudorica - Dum, 10 mart. 2019, 19:22
Boom al salariilor în toată economia în ultimii doi ani. Cine a câştigat cel mai mult. Surpriză - au fost şi pierzători

Cu 25,6% a crescut câştigul salarial net pe economie între decembrie 2016 şi decembrie 2018, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu în mână a ajuns astfel la această dată la aproape 3.000 de lei.

Mineritul, campion la creşteri de salarii

Cea mai mare creştere a câştigurilor în intervalul menţionat l-au avut minerii. Plusul a fost de peste 58%, salariul lor, cu tot cu beneficii, în mână ajungând la 4.500 de lei, în luna decembrie a anului trecut.

Cea mai mare parte a minerilor din România lucrează în bazinul Olteniei. La mijlocul lunii ianuarie din acest an, aceştia au intrat în grevă cerând salarii mai mari. Momentul ales a fost unul deosebit, deoarece chiar în acel moment România s-a confruntat cu cea mai mare criză energetică din ultimii ani, pe fondul unor temperaturi extrem de scăzute. Chiar acel moment a fost folosit de minerii din Oltenia să oprească lucrul, pentru a forţa mâna guvernului să le de salarii mai mari. Termocentrala Rovinari, una dintre cele mai mari centrale termo, a fost oprită, în mijocul crizei energetice, urmare a grevei. Cum hidrocarburile asigură un sfert din consumul naţional de curent pe timp de iarnă, România a fost nevoită să importe energie la preţuri record. Guvernul le-a acodat uterior majorări.

După creşterile de salarii din minerit, vin pe rând exploatarea lemnului (+45%), Învăţământ (+41,5%), Artişti (+38,6%), Sănătate (+38%).

Avansul salariilor la stat

INS înregistrează că în administraţia publică au avut loc creşteri ale câştigurilor nete de 35,2%. Procentul pare neaşteptat, în condiţiile în care cheltuielile bugetului cu personalul au avansat în 2017 cu 22%, iar în 2018 cu aproape 24%. Cel mai probabil, este efectul Grilei Unice de Salarizare, care a micşorat distanţa dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii din administraţie.  Avansurile au fost mai mari la Învăţământ cu un plus de 41%, iar în Sănătate,unul de 38%.

Petroliştii, pierzătorii perioadei

Aproape toate categoriile de salariaţi au avut creşteri de două cifre ale salariilor în ultimii doi ani. Există, aşadar, excepţii. Sunt ramuri în care salariile au scăzut în acest interval. Cea mai mare scădere, de peste 6%, a fost pentru lucrătorii din prospecţiuni, urmaţi de cei din transporturi pe apă (-5,7%) şi de personalul din extracţia petrolului (-0,7%).

Cele mai mari salarii din economie

Cele mai mari salarii medii nete azi, indiferent de dinamica din ultimii doi ani, sunt în IT (6.888 de lei), Rafinare (6.584 lei), Bănci (5.990 lei), Activităţi de editare (5.795 lei), Informaţii şi comunicaţii (5.754 lei).

Mai jos aveţi tabelul complet al câştigurilor salariale medii nete din ramurile economiei şi procentul de creştere între decebrie 2016 şi decembrie 2018.

 

Te-ar mai putea interesa și
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, după ce angajata unui restaurant de pe aeroport a prezentat rezultate......
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va ...
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...