Boom-ul energiei regenerabile din Europa coboară prețurile energiei electrice la termen la nivelurile dinaintea războiului din Ucraina

Creșterea producției de energie electrică curată a contribuit la scăderea prețurilor la termen ale energiei electrice în Europa la cele mai scăzute niveluri de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina în 2022, arată Reuters.
Mihai Nicuţ - sâm, 02 dec. 2023, 19:14
Boom-ul energiei regenerabile din Europa coboară prețurile energiei electrice la termen la nivelurile dinaintea războiului din Ucraina

Prețurile ale energiei electrice de tip bandă, cu ridicata , din Germania și Franța, cele mai mari două economii din regiune, au în prezent o medie de aproximativ 102 și, respectiv, 105 euro pe megawatt oră (MWh) pentru primul trimestru din 2024, potrivit LSEG.

Aceste niveluri sunt la mai puțin de jumătate din prețul mediu al energiei electrice angro înregistrat în ambele țări în 2022, iar piețele la termen indică faptul că prețurile par să se situeze în medie sub 105 euro/MWH în ambele țări până la sfârșitul anului 2025.

Deși pot suferi modificări pe măsură ce condițiile de piață evoluează, aceste curbe de prețuri forward relativ scăzute ar trebui să ofere un impuls consumatorilor energofagi care au fost nevoiți să reducă consumul de energie electrică din cauza prețurilor ridicate din ultimii ani.

Un factor important care a stat la baza perspectivelor moderate privind prețurile energiei electrice a fost creșterea capacității de generare de de energie din surse regenerabile în Europa în ultimii ani și încrederea generalizată că în anii următori energia regenerabilă va continua să se dezvolte mult mai mult.

Sursele de energie curată au generat un nivel record de 59,3% din energia electrică din Europa în primele 10 luni ale anului 2023 și ar putea depăși pragul de 60% până la sfârșitul anului dacă producția de energie eoliană își va reveni la nivelurile obișnuite în decembrie, arată datele Ember.

Energia curată a reprezentat în medie aproximativ 53% din totalul producției de electricitate în perioadele ianuarie-octombrie din 2015 până în 2019, iar creșterea cotei de energie curată a fost determinată în principal de creșterile abrupte ale producției de energie solară și eoliană, care s-au extins cu 85% și, respectiv, 32% din 2019.

În aceeași perioadă, producția din cărbune și gaze naturale a scăzut cu 18,2% și, respectiv, 9,3%, înclinând și mai mult mixul de energie electrică în favoarea energiei curate.

Cota de energie curată a Europei se situează pe locul al doilea în topul regiunilor majore, după America Latină (65%), și depășește cu mult cota de energie din surse regenerabile din America de Nord (47%), Asia (33%) și Africa (25%).

În fiecare regiune sunt planificate extinderi ale capacităților de producție din surse regenerabile, dar sprijinul puternic al guvernelor și al societății pentru o tranziție energetică accelerată înseamnă că Europa va fi probabil cel mai mare dezvoltator de energie curată (în afara Chinei) pentru restul acestui deceniu, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Între 2022 și 2027, numai Uniunea Europeană ar putea adăuga între 340 gigawați și 450 gigawați de capacitate de energie regenerabilă, depășind cu ușurință extinderile de capacitate planificate în Statele Unite, Orientul Mijlociu, Africa Subsahariană și Asia de Sud-Est, arată datele AIE.

În cazul în care aceste estimării de creșteri de capacitpăți instalate în regenerabil se materializează, prețurile energiei electrice din Europa ar putea scădea și mai mult și ar putea ajuta regiunea să își îndeplinească ambițiile de a deveni un important centru de energie curată care să rivalizeze cu China, arată Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de mașini full electrice cresc în Europa, dar prețurile rămân ridicate
Vânzările de mașini full electrice cresc în Europa, dar prețurile rămân ridicate
Vânzările de maşini electrice (BEV) au crescut, anul trecut, la nivel european, cu 28%, şi cu peste o treime numai în Uniunea Europeană (UE), comparativ cu datele din 2022, însă constructorii......
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra a două propuneri cruciale pentru pensionari: plata ...
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
Traficul feroviar pe intervalul Chiajna - Grădinari este închis la această oră, din cauza unui deranjament înregistrat ...
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 128,73 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie 2024, ...