Boris Johnson: Frizele Parthenonului din Atena au fost achiziționate legal și aparțin British Museum

Frizele celebrului templu Parthenon din Atena pe care Grecia le revendică de zeci de ani de la Regatul Unit "au fost achiziţionate legal" şi aparţin British Museum, a declarat premierul britanic Boris Johnson într-un interviu publicat vineri de cotidianul grec Ta Nea, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 12 mart. 2021, 21:10
Boris Johnson: Frizele Parthenonului din Atena au fost achiziționate legal și aparțin British Museum

Acest nou refuz al Londrei survine în momentul în care Grecia sărbătoreşte peste două săptămâni bicentenarul independenţei sale, 25 martie 1821.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis ceruse în mod oficial un împrumut al frizelor Parthenonului cu această ocazie pentru a fi expuse la Atena.

Boris Johnson, care îşi petrece cu regularitate vacanţele în Grecia, în casa tatălui său, a declarat că „înţelege sentimentele puternice ale grecilor şi ale premierului Kyriakos Mitsotakis cu privire la această chestiune”.

El nu a lăsat însă nicio speranţă în ceea ce priveşte retrocedarea acestor sculpturi vechi de 2.500 de ani, pe care un diplomat britanic, Lordul Elgin, le-a extras din templul Acropole şi le-a expediat la Londra într-o perioadă în care Grecia se afla sub ocupaţia Imperiului Otoman.

„Guvernul britanic are o poziţie fermă de lungă durată asupra acestor sculpturi: au fost achiziţionate în mod legal de Lordul Elgin, în conformitate cu legile în vigoare la acea vreme. Curatorii British Museum sunt în mod legal proprietarii de când (frizele) au intrat în posesia lor”, a afirmat Boris Johnson.

Potrivit ziarului Ta Nea, este prima dată când Boris Johnson vorbeşte despre această controversă în calitate de premier. El a menţionat această chestiune în urmă cu şapte ani, în calitate de primar al Londrei, în timpul unei altercaţii cu actorul american George Clooney, care cerea revenirea sculpturilor la Atena.

Atena şi-a intensificat în ultimii ani campania ce vizează revenirea frizelor în Grecia după ce a inaugurat un nou muzeu în 2009 la poalele dealului Acropole, care ar putea să găzduiască într-o bună zi, potrivit speranţelor politicienilor eleni, aceste celebre sculpturi antice.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...