Botănoiu: Președintele Traian Băsescu este informat necorespunzător în privința legislației recente în domeniu

Președintele Traian Băsescu este informat necorespunzător de către consilierii pe agricultură din Administrația Prezidențială în ceea ce privește legislația agricolă apărută în ultima perioadă, consideră secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Economica.net - vin, 10 ian. 2014, 19:33
Botănoiu: Președintele Traian Băsescu este informat necorespunzător în privința legislației recente în domeniu

„Președintele Traian Băsescu este informat necorespunzător de către consilierii pe agricultură din Administrația Prezidențială referitor la legislația agricolă apărută în ultima perioadă, în condițiile în care pentru mai multe legi din domeniu a solicitat reexaminarea în Parlament. Toate aceste proiecte de lege erau cunoscute de aproape un an și au fost în dezbatere publică și cred că se putea cere atunci modificarea lor. Acum, prin acest demers se va întârzia foarte mult și în loc să avem norme metodologice în februarie, le vom avea undeva în aprilie-mai”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES Daniel Botănoiu.

Dacă pe Legea privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii, oficialii MADR vor susține această inițiativă legislativă exact în forma inițială propusă de minister, pe Legea privind vânzarea terenurilor agricole vor fi efectuate câteva modificări în momentul reexaminării în Parlament.

„În Legea privind vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice vom propune ca ADS să rămână ca agenție care se va ocupa de concesionarea și vânzarea de terenuri agricole, dar va avea și drept de preemțiune în cazul cumpărării de terenuri agricole, iar Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare va supraveghea piața funciară. Rămâne să discutăm și reglementările legate de dreptul de preemțiune la cumpărarea terenurilor agricole în fața persoanelor fizice străine, pentru tinerii până în 40 de ani și pentru arendașii persoane juridice”, a spus Botănoiu.

Președintele Traian Băsescu a semnat joi cererea de reexaminare asupra Legii privind unele măsuri pentru reorganizarea MADR, precum și a unor structuri aflate în subordinea acestuia, solicitând menținerea statutului juridic al inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor, iar marți a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.

În ceea ce privește Legea privind reorganizarea a MADR, specialiștii din minister afirmă că înființarea Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale, laboratoarele oficiale din cadrul inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor nu își vor pierde calitatea de laborator autorizat oficial, acestea continuându-și activitatea de testare a calității semințelor și materialului săditor ca și în prezent. Autorizarea internă are scopul armonizării la nivel național a metodelor de lucru, realizată de către o comisie formată din evaluatori din cadrul Ministerului Agriculturii — Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor și experți din cadrul Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor.

„Precizăm că acreditările în România sunt acordate de către organismul național de acreditare RENAR, în prezent legislația europeană nu impune acest tip de acreditare inspectoratelor teritoriale, autorizarea internă fiind suficientă pentru desfășurarea activității. Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor este acreditat internațional pentru efectuarea analizelor privind valoarea culturală și starea sanitară la semințele destinate exportului și emite Certificate Internaționale de Calitate în conformitate cu regulile Asociației Internaționale pentru Testarea Semințelor—I.S.T.A”, se arată într-un comunicat al MADR.

Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor își va menține personalitatea juridică în cadrul Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale, fiind singurul laborator acreditat internațional, subliniază comunicatul MADR.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...