Boza, CEO: Pregătim investiţii de 665 mil. lei în acest an, cea mai mare sumă investită în companie în ultimii trei ani

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, şi-a planificat investiţii de 665 milioane lei în acest an, fiind cea mai mare sumă investită în ultimii trei ani la nivelul companiei, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Sorin Boza.
Economica.net - mie, 10 ian. 2018, 07:47
Boza, CEO: Pregătim investiţii de 665 mil. lei în acest an, cea mai mare sumă investită în companie în ultimii trei ani

„Din suma totală de 665 milioane lei, cea mai mare parte va fi alocată pentru reparaţia capitală a grupului 5 de la Rovinari, dar şi în investiţii de mediu, iar 160 milioane lei vor fi investite în activitatea minieră de suprafaţă”, a spus Boza.

El afirmă că 2017 a reprezentat un record la capitolul investiţii, deoarece s-a cheltuit un procent de 75% din investiţii, cel mai mare procent în ultimii cinci ani.

Lucrările de investiţii realizate în cadrul CE Oltenia în anul 2017 au depăşit suma de 400 milioane lei.

„Pe lângă investiţiile tehnologice realizate sau în curs de realizare, CE Oltenia alocă sume importante pentru redări în circuitul silvic şi agricol a suprafeţelor de teren afectate de exploatările miniere, precum şi pentru atenuarea problemelorsociale determinate de desfăşurarea activităţii de exploatare minieră”, arată un comunicat publicat pe site-ul companiei.

În ceea ce priveşte investiţiile majore demarate în anul 2017, acestea sunt: instalaţia pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot la grupul energetic nr. 6 de la SE Rovinari şi la grupurile energetice nr. 5 şi 7 de la SE Turceni, precum şi reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 3, de 330 MW, pe lignit de la SE Turceni, dar şi modernizarea staţiei electrice 110 KV a SE Craiova.

Anul trecut, ca investiţii finalizate, compania enumeră supraînălţarea unui compartiment la depozitul de zgură şi cenuşă Gârla, reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit la SE Işalniţa şi amenajarea depozitului de cărbune Arderea – Pinoasa Nord.

„În alţi ani, gradul de finalizare a investiţiilor, inclusiv recepţionarea lucrărilor efectuate, era de 30-35%”, spun oficialii companiei.

În plus, în conturile companiei urmează să intre circa 14 milioane lei, prin Planul Naţional de Investiţii, adaugă Boza.

În baza contractelor de finanţare semnate cu Ministerul Energiei, CE Oltenia a depus în anul 2014 primele cereri în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile pentru investiţiile companiei cuprinse în Planul Naţional de Investiţii, respectiv reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 4 de 330 MW, pe lignit la SE Rovinari şi reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 7 pe lignit la SE Işalniţa.

Prima tranşă de 6,2 milioane de lei a fost deja virată în conturile CE Oltenia.

„Oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile constituie un ajutor important în ceea ce priveşte crearea unei surse de finanţare atrase care să susţină creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de CO2”, adaugă reprezentanţii porducătorului de energie.

Pe lângă cele două obiective, CE Oltenia a iniţiat demersuri şi pentru obţinerea de fonduri în vederea modernizării grupurilor energetice nr. 5 de la SE Rovinari şi nr. 3 de la SE Turceni, ambele fiind cuprinse în PNI.

Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o producţie de 15 TWh energie electrică, însemnând în medie 24% din producţia totală de energie a României. Faţă de anul anterior, producţia de energie a companiei a crescut cu peste 11%. În anul 2016, CE Oltenia a realizat o producţie de energie electrică de 13,5 TWh.

De asemenea, producţia de cărbune realizată anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, în creştere cu circa 11,5% faţă de anul 2016, cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la exploatările miniere EMC Roşia-Rovinari, EMC Motru şi EMC Jilt.

Compania are 13.300 salariaţi.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

CE Oltenia estimează totodată pentru anul trecut un profit brut de 186,4 milioane lei, după trei ani consecutivi de pierderi.

Producătorul de energie preconizează venituri totale de 4,3 miliarde lei în 2017, în creştere cu 15% faţă de bugetul aprobat, respectiv cu suma de 563,77 milioane lei, arată proiecţia privind bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2017.

În 2016, compania a avut pierderi de 139,8 milioane lei. Ultimul an când a realizat profit a fost 2013, când societatea a raportat un rezultat net de 4,59 milioane lei.

viewscnt

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...