BP: Ponderea cărbunelui în cererea mondială de energie a atins cel mai ridicat nivel de după 1970

Cărbunele este combustibilul fosil cu cel mai puternic ritm de creştere din lume, anul trecut ponderea sa în cererea mondială de energie atingând cel mai ridicat nivel de după 1970, potrivit unui studiu anual publicat luni de grupul petrolier britanic BP cu ocazia unui congres organizat la Moscova, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 19:48
BP: Ponderea cărbunelui în cererea mondială de energie a atins cel mai ridicat nivel de după 1970

Consumul mondial de cărbune a crescut anul trecut cu 3%, iar ponderea sa în cererea mondială de energie a ajuns la 30,1%, fiind devansat doar de petrol (32,9%), a cărui ponderea a scăzut pentru al 14-lea an consecutiv. Utilizarea energiilor regenerabile a atins şi ea un nivel record, fiind responsabile pentru 2,7% din cererea totală de energie (faţă de 0,8% în urmă cu un deceniu).

Consumul de gaze naturale a crescut cu 1,4%, sub media istorică de 2,6%, şi acest tip de combustibil a fost responsabil pentru 23,7% din consumul mondial de energie primară. Creşterea consumului de gaze a fost sub medie în toate regiunile, cu excepţia Americii de Nord unde fracturarea hidraulică a deschis noi zăcăminte.

Producţia de energie nucleară a crescut cu 0,9%, prima creştere înregistrată după 2010, însă ponderea acestei energii în consumul mondial de energie primară a fost de 4,4%, cel mai mic nivel de după 1984.

Toate aceste concluzii sunt un nou semnal că consumatorii preferă combustibilii fosili în dauna eforturilor de reducere a efectelor de seră vinovate pentru încălzirea globală. Cărbunele este cel mai poluant combustibil fosil însă utilizarea sa a fost sporită de companiile de utilităţi din întreaga lume.

Cel mai mare consumator mondial de cărbune a fost China, urmată de SUA şi India. Cu toate acestea, în cazul Chinei cărbunele a fost responsabil pentru 67,5% din totalul cererii de energie, cel mai mic nivel din ultimii ani din cauza măsurilor destinate combaterii poluării.

‘Cea mai importantă ştire de pe piaţa cărbunelui este China’, a declarat economistul şef al BP, Christof Ruehl. ‘Noile politici destinate combaterii poluării prin închiderea unor facilităţi de producţie cu un consum intensiv de cărbune, precum şi încurajarea înlocuirii cărbunelui au jucat rol în reducerea dominaţiei acestui combustibil’, a adăugat Ruehl.

La nivel mondial, consumul de energie a crescut cu 2,3% în 2013, mai repede decât avansul de 1,8% înregistrat în 2012, dar sub creşterea medie multianuală de 2,5%, susţine BP. Economiile emergente au fost responsabil pentru 80% din creşterea cererii mondiale.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...