1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

News

Brănescu, ANSVSA: Autorităţile fac eforturi pentru a ţine departe de România pesta, dermatoza nodulară şi gripa aviară

Autorităţile fac "eforturi semnificative" pentru a ţine departe de ţara noastră pesta rumegătoarelor mici, apărută în Bulgaria, dermatoza nodulară - boală a rumegătoarelor mari, prezentă în spaţiul ex-iugoslav, şi gripa aviară, a susţinut, joi, la Alba Iulia, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

18 oct, 2018 | Agerpres

Prezent la lucrările Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, desfăşurate la Alba Iulia, şeful ANSVSA a făcut referire la pesta rumegătoarelor mici, intrată pentru prima dată în Europa, respectiv în Bulgaria, la frontiera cu Turcia.

"O boală nouă, extrem de agresivă, un fel de corespondent al pestei porcine africane la rumegătoarele mici, o boală pentru care noi ne pregătim, facem eforturi să o ţinem departe. Într-adevăr, pentru pesta rumegătoarelor mici există vaccin, dar este o soluţie extrem de riscantă pentru că, în afară de pierderile economice pe care le generează această boală, pierderile reprezentate de mortalitate, vorbim de pierderi semnificative economice în sensul că, automat, sunt incluse restricţii foarte severe la export. Este exact ceea ce ar lipsi României şi, implicit, judeţului Alba, un judeţ cu potenţial de export în ceea ce priveşte rumegătoarele mici", a declarat Geronimo Brănescu.

Preşedintele ANSVSA a mai spus că în spaţiul ex-iugoslav evoluează dermatoza nodulară, o boală foarte gravă a rumegătoarelor mari, a bovinelor, care, de asemenea, ar crea impact.

"Această boală evoluează atât în spaţiul ex-iugoslav, ca şi în Bulgaria, de peste patru ani. Am reuşit să ţinem România departe de această boală, cu eforturi semnificative, eforturi făcute atât de autorităţi, de medici veterinari, cât şi de crescătorii de animale, care înţeleg să gestioneze mişcarea animalelor, aşa cum încercăm şi facem eforturi să ţinem ţara departe şi de pesta rumegătoarelor mici, şi de gripa aviară, care evoluează şi ea în împrejurimile ţării", a spus Brănescu.

În ceea ce priveşte pesta porcină africană, şeful ANSVSA a menţionat că evoluţia epidemiologică din nord-vestul României este una "mult mai uşor gestionabilă" faţă de cea din sud-estul României.

"Deja în nord-vest, începând cu luna august nu am mai avut noi focare la mistreţi, astfel încât, deja, în judeţul Satu Mare, locul prin care a intrat boala în România, am închis cinci focare, urmând să închidem şi altele în judeţul Bihor", a menţionat Geronimo Brănescu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO