Brazilia amână călătoria de pregătire a vizitei lui Rousseff în SUA din cauza acuzaţiilor de spionaj

 Preşedinta braziliană Dilma Rousseff a amânat călătoria echipei care trebuia să îi pregătească vizita în Statele Unite de la 23 octombrie, în aşteptarea explicaţiilor Washingtonului cu privire la cazul de spionaj american presupus în Brazilia, care afectează relaţiile celor două ţări, relatează AFP.
Economica.net - vin, 06 sept. 2013, 06:43
Brazilia amână călătoria de pregătire a vizitei lui Rousseff în SUA din cauza acuzaţiilor de spionaj

„Da, călătoria (prevăzută pentru sâmbătă) a fost anulată”, s-a limitat a declara joi pentru AFP un purtător de cuvânt al preşedinţiei. Un purtător de cuvânt al Afacerilor Externe a asigurat apoi AFP că această „misiune tehnică a fost amânată pentru mai târziu”.

Această deplasare a echipei de diplomaţi şi agenţi de securitate urma să fie consacrată problemelor logistice şi cazării în cursul aceste prime vizite de stat a preşedintei braziliene la Washington, prevăzută pentru 23 octombrie.

„Aşteptăm explicaţii” din partea guvernului american cu privire la acuzaţiile de interceptare a comunicaţiilor de pe Internet ale lui Rousseff şi a colaboratorilor săi apropiaţi care nu fost fost transmise încă, a mai subliniat purtătorul de cuvânt de la sediul diplomaţiei braziliene.

Luni, Brazilia a cerut explicaţii „oficiale şi în scris” Washingtonului, după ce postul de televiziune TV Globo a denunţat acest caz de spionaj numindu-l „inadmisibil şi inacceptabil”.

Aceste acuzaţii provin din documente ale servicilor secrete americane (NSA) deţinute de fostul consultant de informaţii american Edward Snowden. Acesta din urmă este inculpat pentru spionaj în Statele Unite pentru că a dezvăluit amploarea supravegherii electronice americane în lume. El este în prezent refugiat în Rusia. Snowden a cedat documentele jurnalistului american Glenn Greenwald care locuieşte în prezent în Brazilia.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, de asemenea supravegheat de către serviciile secrete americane conform acestor documente, a cerut la rândul său explicaţii Washingtonului prin intermediul unei note diplomatice.

Joi, preşedintele mexican a anunţat de la Sankt-Petersburg – unde participă la summitul G20 alături de Rousseff şi Obama – că i-a cerut omologului său american o anchetă „exhaustivă” cu privire la acest caz de spionaj.

„Dacă a avut loc o acţiune în afara acordurilor internaţionale şi în afara legii, trebuie să existe sancţiuni corespunzătoare”. a afirmat Pena Nieto pentru un post de radio mexican.

Marţi, ministrul brazilian de Comunicaţii, Paulo Bernardo, a afirmat că „toate explicaţiile date de la începutul acestui caz s-au dovedit false”.

„Pare să fie mai grav ca la prima vedere”, a subliniat Bernardo. „Este spionaj comercial, industrial şi există un interes al Statelor Unite pentru probleme precum ‘precontractarea’ (importantelor rezerve de petrol din apele teritoriale ale Braziliei, n.r.) şi pentru alte chestiuni importante în domeniile economice şi comerciale”, a subliniat ministrul.

În iulie, Brazilia ceruse deja Washingtonului să se explice după ce cotidianul O Globo dezvăluise – pe baza aceloraşi documente – că Brazilia făcea parte dintr-o reţea de 16 baze de spionaj ale serviciilor secrete americane. Brazilia a declarat apoi că nu este mulţumită de explicaţiile furnizate de Statele Unite, conform cărora ar fi fost vorba de un mod de a lupta împotriva terorismului, iar comunicaţiile persoanelor nu au fost interceptate.

La rândul lor, Statele Unite păreau să caute aplanarea situaţiei joi.

„Ştiu că (Obama şi Rousseff) se vor vedea, cred că stau alături la şedinţele G20 în acest moment şi sunt sigur că vor avea ocazia să vorbească”, a declarat joi Ben Rhodes, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate naţională de la Casa Albă, afirmând că nu este la curent cu anularea vizitei misiunii tehnice.

„Înţelegem cât de important este pentru brazilieni (…) lucrăm alături de brazilieni pentru ca ei să aibă o înţelegere mai bună a ceea ce facem noi şi cum o facem şi pentru a înţelege preocupările lor”,

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...