Brazilia: Dilma Rousseff a fost destituită. Michel Temer este noul preşedinte

Michel Temer a devenit miercuri noul preşedinte al Braziliei, la câteva ore după ce Dilma Rousseff a fost destituită pentru falsificarea conturilor publice, punând capăt la 13 ani de domnie a stângii în cea mai mare ţară din America Latină, notează AFP.
Economica.net - joi, 01 sept. 2016, 04:01
Brazilia: Dilma Rousseff a fost destituită. Michel Temer este noul preşedinte

Fost vicepreşedinte al Dilmei Rousseff, omul puternic al PMDB (centru dreapta) – care a precipitat alungarea de la putere a şefei statului – a depus jurământul în Senat şi va conduce o ţară în criză până la viitoarele alegeri legislative şi prezidenţiale de la sfârşitul lui 2018.

La fel de contestat ca şi adversara sa, Michel Temer, 75 de ani, a promis în prima reuniune a cabinetului său ‘să repună Brazilia pe drumul cel bun’.

‘Va trebui să plecăm de aici în aplauzele brazilienilor. Va fi dificil’, a recunoscut noul preşedinte care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va încerca să restabilească imaginea pătată a primei economii din America Latină.

‘Unicul meu interes este să predau succesorului meu o ţară pacificată, reconciliată şi în creştere economică’, a repetat el într-o alocuţiune înregistrată şi transmisă la televiziune în cursul serii de miercuri.

Dilma Rousseff a reacţionat virulent după destituirea sa: ‘Senatul a luat o decizie care intră în istoria marilor nedreptăţi. A comis o lovitură de stat parlamentară’, a denunţat ea, reafirmându-şi nevinovăţia.

Ea le-a promis lui Michel Temer şi noilor aliaţi de dreapta ai acestuia ‘opoziţia cea mai hotărâtă la care se poate aştepta un guvern de pucişti’.

O majoritate confortabilă de peste două treimi dintre senatori au votat fără surprize pentru destituirea liderei de stânga, prima femeie care a fost aleasă la conducerea Braziliei în 2010, apoi realeasă la limită în 2014.

Din totalul de 81 de senatori, 61 au votat pentru destituirea ei, iar 20 împotrivă.

‘Dilma Rousseff a comis importante crime de responsabilitate (…), a fost condamnată şi astfel îşi pierde mandatul de preşedinte’, a subliniat preşedintele Curţii Supreme (STF), Ricardo Lewandowski, care a condus dezbaterile din Senatul transformat cu acest prilej în tribunal.

În schimb, Dilma Rousseff şi-a păstrat drepturile civile, după un alt vot, unde majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă. Numai 42 de senatori au votat pentru, 36 împotrivă, iar trei s-au abţinut.

‘Aceasta înseamnă că rămâne eligibilă. Va putea candida pentru mandate de senator, deputat, dar nu şi la preşedinţie în 2018, pentru că a fost aleasă deja pentru două mandate consecutive’, a explicat un specialist brazilian în drept, Rogerio Dultra dos Santos.

‘Ne vom întoarce’, a promis în numele stângii fosta şefă a statului, aflată la reşedinţa sa din palatul Alvorada unde a urmărit votul alături de mentorul său, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, în prezent cercetat pentru corupţie.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...