1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Brazilia: Grevă pe termen nelimitat la metroul din Sao Paulo începând de astăzi

Angajaţii de la metroul din Sao Paulo, metropolă braziliană care găzduieşte într-o săptămână meciul de deschidere a Campionatului Mondial de fotbal, au decis miercuri seară să intre începând de la miezul nopţii într-o grevă pe termen nelimitat, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al sindicatului.

05 iun, 2014 | Agerpres

Greva care va afecta circa 4,5 milioane de oameni în aglomeraţia urbană de 20 de milioane de locuitori a fost decisă după ce negocierile privind o creştere salarială de 16,5% au eşuat. Campionatul mondial de fotbal începe la 12 iunie, la Sao Paulo, cu meciul Brazilia-Croaţia.

După o întrevedere de o oră şi jumătate cu reprezentanţii companiei Metro, preşedintele sindicatului, Altino Melo dos Prazeres, a declarat presei că salariaţii nu vor accepta propunerea patronatului de majorare salarială cu 8,7%, dorind cel puţin o majorare de 10%.

'Dacă există bani pentru stadionul Itaquerao şi Campionatul Mondial, de ce nu există pentru transportul public', a spus dos Prazeres, citat de agenţia Estado, din Sao Paulo.

Metroul este mijlocul de transport cel mai utilizat pentru deplasarea pe stadionul Arena Corinthians, supranumit Itaquerao.

Cei 9.700 de angajaţi au mai fost în grevă şi la 20 mai, dată la care şi şoferii de autobuz opriseră lucrul, protestele simultane provocând atunci haos în oraş.

Conducerea metroului din Sao Paulo a indicat că este deschisă la dialog şi că are încredere în 'bunul simţ' al salariaţilor, pentru ca pasagerii să nu suporte prejudicii. Pe de altă parte, trenurile regulate către periferii vor funcţiona normal, notează France Presse.

Greva metroului nu este singura problemă cu care se confruntă autorităţile din oraş cu o săptămână înainte de debutul Campionatului Mondial.

Circa 400 de poliţişti în retragere au manifestat miercuri seară în zona stadionului pentru a cere pensii şi salarii mai mari, lor alăturându-li-se şi 12.000 de militanţi din Mişcarea muncitorilor fără acoperiş (MTST), care solicită construcţia de locuinţe sociale.

Protestele s-au desfăşurat însă paşnic. 'Nu vom arunca o singură piatră către stadion', au declarat manifestanţii MTST.

'Periferia a venit', au strigat protestatarii, care au strigat lozinci împotriva Mondialului şi a speculaţiilor imobiliare. Membrii mişcării au organizat în ultimele săptămâni numeroase proteste, ei ocupând ilegal la începutul lui mai un teren situat în apropiere de stadion şi numindu-şi manifestaţia 'Cupa poporului'.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO