Brazilia, retrogradată la „junk” – Fitch

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Braziliei la categoria 'junk' (nerecomandată pentru investiţii), citând majorarea temerilor privind criza politică şi economică care ameninţă eforturile de reducere a deficitului, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 17 dec. 2015, 09:40
Brazilia, retrogradată la

Miercuri, Fitch a revizuit în scădere, de la ‘BBB minus’ la ‘BB plus’, ratingul Braziliei, iar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă retrogradare. Este a doua agenţie de evaluare financiară, după Standard & Poor’s, care retrogradează la ‘junk’ calificativul acordat Braziliei.

Criza politică a restricţionat capacitatea Guvernului de a redresa economia, apreciază Fitch. Şi ministrul brazilian de Finanţe, Joaquim Levy, a avertizat că pierderea ratingului ‘investment grade’ (recomandat pentru investiţii) este ‘serioasă’ şi arată că Executivul nu a făcut tot ce era necesar. Întrebat dacă va rămâne în funcţie, Joaquim Levy a refuzat să răspundă.

‘Retrogradarea Braziliei reflectă un declin mai semnificativ al economiei decât s-a estimat anterior, evoluţii fiscale adverse şi sporirea incertitudinilor politice’, se arată în comunicatul Fitch.

În trimestrul trei din 2015, PIB-ul Braziliei s-a contractat cu 4,5%, comparativ cu perioada similară din 2014, iar moneda naţională, realul, s-a depreciat cu o treime faţă de dolar în acest an.

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Brazilia, Eduardo Cunha, a lansat luna aceasta o procedură de destituire contra preşedintei de stânga Dilma Rousseff bazată pe acuzaţii de falsificare a conturilor de stat în 2014 şi 2015.

Fitch estima recent că deficitul Braziliei va ajunge aproape de 9% din PIB în 2015, din cauza ratelor mai ridicate ale dobânzilor. Povara datoriei guvernamentale ar urma să ajungă la aproape 70% din PIB până în 2016 şi va continua să crească în 2017, avertizează agenţia.

Recesiunea din Brazilia ar putea fi mai extinsă şi ar putea dura mai mult decât previziona anterior Fitch. De asemenea, perspectivele de creştere pe termen mediu sunt slabe, comparativ cu alte state emergente importante. Fitch se aşteaptă la un declin al PIB-ului Braziliei de 3% în 2015 şi de 1% anul viitor, înainte de o redresare modestă în 2017.

În septembrie, Standard & Poor’s a retrogradat ratingul suveran al Braziliei la categoria ‘junk’ (nerecomandată pentru investiţii) şi a avertizat că în următoarele luni ar putea revizui din nou în scădere calificativul. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a pus ratingul Braziliei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

Brazilia este a doua mare economie emergentă a lumii, după China.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...