BRD: Mergem cu prioritate pe acordarea de credite Prima Casă

BRD, a doua bancă de pe piaţa locală după totalul activelor, se va orienta cu prioritate în 2017 pe acordarea de credite în programul Prima Casă, dar şi pe partea de credite ipotecare standard, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Marinel, director general adjunct la BRD.
Economica.net - joi, 09 feb. 2017, 12:53
BRD: Mergem cu prioritate pe acordarea de credite Prima Casă

‘BRD are o cotă de piaţă în acest program de 20-25% din total. Strategia este de a merge cu prioritate pe programul Prima Casă şi să ne menţinem cota de piaţă, depinde şi de plafoanele aprobate de Ministerul Finanţelor’, a spus reprezentantul BRD.

La rândul său, Francois Bloch, a subliniat că BRD are o cotă tradiţională de piaţă de 10-15% la diverse produse bancare, în timp ce pentru programul Prima Casă cota de piaţă este mult mai mare, de 25%.

În 2016, creditele acordate de BRD persoanelor fizice au crescut cu 4,5%, creşterea fiind determinată de creditele pentru locuinţe şi creditele de consum, denominate în lei. Programul guvernamental ‘Prima Casă’ a continuat în 2016 şi a reprezentat un factor cheie al avansului înregistrat de creditele pentru locuinţe.

Directorul financiar al BRD, Stephane Fortin, a precizat că soldul creditelor ipotecare acordate de BRD este de 10 miliarde lei, din care creditele Prima Casă reprezintă 70%.

În ceea ce priveşte Legea dării în plată, Didier Colin, director general adjunct la BRD, a menţionat că banca a primit 350 de notificări, dintr-un total de 6.000 de notificări la nivelul sectorului bancar, ceea ce înseamnă o cotă de 5%, un nivel scăzut raportat la cota de piaţă a BRD la creditele garantate cu ipotecă pentru persoane fizice.

Colin a afirmat că, în pofida ultimei decizii a Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională o parte din Legea dării în plată, banca şi-a păstrat politica foarte prudentă de provizionare a portofoliului vizat.

În 2016, BRD a lansat tranzacţia Iris de vânzare a primului sau portofoliu major de credite neperformante, format majoritar din credite corporate şi pentru IMM-uri. Această tranzacţie ar urma să fie finalizată în primul trimestru al anului 2017, potrivit reprezentanţilor băncii.

Colin a mai precizat că în 2016, BRD a scos în afara bilanţului credite de 700 milioane lei.

În 2016, costul net al riscului a fost substanţial mai mic faţă de 2015 (-26,5%, la 484 milioane de la 658 milioane lei în 2015) reflectând îmbunătăţirea continuă a calităţii activelor. Rata creditelor neperformante a scăzut cu 2,8% puncte procentuale, până la 10,5% la 31 decembrie 2016 de la 13,3%, la 31 decembrie 2015, ca urmare a operaţiunilor de curăţare a bilanţului prin ştergere de creanţe depreciate şi vânzări de credite neperformante. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut de la 69,3% la 31 decembrie 2015 la 76,6% la 31 decembrie 2016

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...