BRD: Multe din cele 50 de notificări primite depășesc plafonul maxim impus de darea în plată

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a legii dării în plată, BRD a primit în jur de 50 de notificări. Este a doua instituţie de credit care face public numărul notificărilor primite în contul legii 77/2016, după Raiffeisen Bank. Mare parte din notificările primite de BRD nu se încadrează în condiţiile legii. BRD pune sub semnul întrebării aplicarea legii dării în plată pentru clienţii care au datorii la întreţinere sau au făcut modificări interioare la imobilul supus dării în plată.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 29 mai 2016, 20:56
BRD: Multe din cele 50 de notificări primite depășesc plafonul maxim impus de darea în plată

“Cea mai mare parte a celor 50 de notificări centralizate de bancă până în prezent sunt credite aflate deja în executare, și în legătură cu care discuțiile vor continua, iar o altă parte sunt  credite care nu se încadrează în condițiile legii – în principal credite care depășesc plafonul stabilit de lege„, explică reprezentanții BRD. Banca va continua negocierile cu cei care  au creditele ipoetcare în executare.

În acest sens, banca precizează că se află într-o pozitie fericită datorită faptului că nu a acordat credite în monede exotice, nu a fost implicată în litigii privind clauze contractuale abuzive, și în plus este de facto liderul de piață în programul Prima Casă. Toate aceste fapte conduc la constatarea că legea dării în plată are un impact redus asupra portofoliul de credite existent al BRD.

„Această lege a fost în centrul unei dezbateri fără precedent în ultimii ani. S-au exprimat în privința ei clienții, băncile și asociațiile de breaslă, societatea civilă, instituții internaționale importante, instituția prezidențială, la fel au făcut-o și trei dintre cele patru puteri într-o democrație : executivul, legislativul și mass-media,  de multe ori cu poziții divergente.

Singura putere care nu s-a pronunțat, și este important să o facă, este puterea judecătorească. În lege au rămas nenumărate aspecte care trebuie lămurite. Este retroactivă? Îngrădește dreptul de proprietate asupra banilor? Intervine în relațiile contractuale între părți? Iată cel puțin trei aspecte în privința cărora puterea judecătorească ar trebui să se pronunțe.”, comentează reprezentanții băncii.

Independent de situația particulară a BRD, în lege există multe neclarități.  „Pe lângă cele pe care le-am enumerat și care fac, în opinia noastră, necesară intervenția tranșantă a CCR, este probabil ca ea să devină dificil de aplicat în toate cazurile în care, de exemplu, proprietarul a adus modificări, schimbări de destinație etc, fără acordul creditorului.”, spune banca.

De asemenea, BRD pune sub semnul întrebării aplicarea legii dării în plată pentru situațiile în care imobilul nu va putea fi transmis noului proprietar dintr-o varietate de cauze – de la probleme apărute în structura imobilului sau degradare, până la neplata obligațiilor fiscale și locative ale fostului proprietar.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...