BRD: Profitul net s-a dublat în primul semestru – 123 milioane de lei

BRD-Groupe Societe Generale a afişat în profit net de 123 milioane de lei după primele şase luni din acest an, faţă de 62 de milioane de lei, în primul semestru din 2013, potrivit unui comunicat al băncii.
Economica.net - vin, 01 aug. 2014, 06:26
BRD: Profitul net s-a dublat în primul semestru - 123 milioane de lei

Soldul creditelor brute acordate de către BRD persoanelor fizice a ajuns la 17 miliarde lei, rămânând stabil în ultimele 12 luni (în comparaţie cu -2,6% pentru întreaga piaţă) în timp ce activitatea de creditare a companiilor a rămas la un nivel scăzut, generând o reducere de 11,9% comparativ cu S1-2013 (sub influenţa operaţiunilor semnificative de scoatere din bilanţ a creditelor neperformante, acoperite în totalitate cu provizioane). Pe segmentul companiilor, soldul creditelor brute a ajuns la 15,4 miliarde lei.

Cât priveşte creditarea persoanelor fizice, soldul creditelor imobiliare a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu mult peste media pieţei (+7%) graţie poziţiei de lider a băncii în cadrul programului ‘Prima Casă’.

Citeşte şi BCR: Cea mai mare bancă din România a avut pierderi de 276 mil. lei, în S1

Potrivit comunicatului citat, în prima jumătate a anului 2014 soldul creditelor brute din sistemul bancar românesc a continuat să scadă (-4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), mai ales sub influenţa evoluţiei negative înregistrată de segmentul corporate, în timp ce depozitele şi-au păstrat trendul pozitiv (+4,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).

Depozitele băncii au crescut cu 2,9% faţă de iunie 2013, susţinute, în special, de evoluţia depozitelor persoanelor fizice. În acest context, raportul credite/depozite a fost de 79,2% la sfârşitul lunii iunie 2014 (vs 91,4% la iunie 2013).

Venitul net bancar a scăzut cu 8,6% faţă de primele 6 luni ale anului precedent, fiind marcat de reducerea marjei nete de dobândă, datorată efectelor negative de volum şi structură. Comisioanele nete au rămas aproape la acelaşi nivel faţă de perioada similară din anul 2013 (-0,5%), susţinute de vânzarea pachetelor de retail şi de serviciile de custodie şi intermediere pe piaţa de capital’, se menţionează în comunicat.

Procesele de optimizare a costurilor au generat o scădere cu 0,9% a cheltuielilor operaţionale comparativ cu primul semestru al anului 2013. Raportul venituri/cheltuieli pentru S1-2014 a fost de 48,9%.

Rata creditelor neperformante conform IFRS a scăzut la 23,4% la iunie 2014 faţă de 24,8% la decembrie 2013, în timp ce rata creditelor neperformante conform definiţiei Băncii Naţionale (Pierdere 2) a fost de 20,4% la iunie 2014, în linie cu media sistemului bancar.

Costul net al riscului a scăzut cu 25,3% în S1-2014, faţă de S1-2013, ajungând la 289 de puncte de bază (vs 369 pb în S1-2013). Gradul de acoperire cu provizioane conform IFRS a continuat să se îmbunătăţescă ajungând la 71,2% faţă de 68,9% la decembrie anul trecut.

Indicatorul de solvabilitate este la nivelul de 16,4%, conform Basel III.

Indicatorii financiari ai BRD sunt la nivel individual, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

BRD Group Societe Generale a terminat anul trecut cu o pierdere de 385 milioane lei, din cauza creşterii provizioanelor, care au atins un grad de acoperire de 69%. A fost al doilea an consecutiv în care banca închide cu un rezultat negativ de sute de milioane de lei.

BRD Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor şi lider pe piaţa românească a creditelor sindicalizate. BRD – Groupe Societe Generale are 2,2 milioane de clienţi şi operează o reţea de aproximativ 870 de unităţi cu aproape 2,3 milioane de carduri valide şi o reţea de acceptare de peste 22.100 POS şi 1.500 de ATM-uri. BRD este lider pe piaţa românească a cardurilor. Cu operaţiuni de factoring de 918 milioane de euro în 2013, BRD este liderul pieţei de factoring din România.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 148.000 de angajaţi în 76 de ţări şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, potrivit unei transmisii live a secretarului de stat în Transporturi Irinel......
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...