BRD: Profitul a crescut de 2,8 ori, în T1 din 2014, faţă de primul trimestru din 2013

BRD Societe Generale a avut un profit net de 37,48 milioane lei, în primul trimestru, de 2,8 ori mai mare decât cel din trimestrul 1 din 2013. Creştere a avut loc pe fondul scăderii semnificative a costului net al riscului de la 350 milioane lei la 246 milioane lei. BRD a avut în 2013 o pierdere netă de 385 de milioane de lei.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 06:19
BRD: Profitul a crescut de 2,8 ori, în T1 din 2014, faţă de primul trimestru din 2013

BRD Rata creditelor neperformante conform IFRS a ajuns la 24,9% la sfârşitul lunii martie 2014, faţă de 24,8% la 31 decembrie 2013. Rata creditelor neperformante conform definiţiei Băncii Naţionale (Pierdere 2), a fost de 21,8% la martie 2014, în linie cu media sistemului bancar.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante conform IFRS s-a îmbunătăţit, ajungând la 70,9% la martie 2014 (faţă de 68,9% la finalul anului 2013).

Soldul creditelor brute acordate de BRD persoanelor fizice a atins 17,2 miliarde lei, în creştere cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (în comparaţie cu -1,1% pentru întreaga piaţă).

Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% faţă de martie 2013, semnificativ peste media pieţei (+9,4%), grație pozitiei de lider a băncii în cadrul programului “Prima Casă”. Activitatea de creditare a companiilor rămâne la un nivel scăzut, generând o reducere cu 8,8% (față de martie 2013) a volumului creditelor brute, până la 16,4 miliarde lei.

Depozitele au crescut cu 6,9% în comparaţie cu luna martie a anului 2013, susţinute de evoluţiile la nivelul ambelor categorii de clientelă. În acest context, raportul credite nete/depozite s-a îmbunătăţit, ajungând la 79,5%, faţă de 94,6% la sfârşitul lunii martie 2013.

Venitul net bancar a scăzut cu 12,3% în comparaţie cu primul trimestru al anului 2013, evoluţie determinată, în principal, de scăderea marjei nete de dobândă, generată de ponderea mai mică a creditelor nete în total active şi de creşterea rezervei de lichiditate. Comisioanele nete au avut o evoluţie pozitivă (+1,7%), susţinute de creditele sindicalizate, vânzarea de pachete de retail, serviciile de custodie şi intermediere pe piața de capital.

Activitatea de finanţare a companiilor rămâne sub influența unei cereri scăzute, însă o creştere economică mai amplă în următoarele luni ale anului ar trebui să constituie un factor de contrabalansare. In acest sens, vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenţi sau noi, pentru economia românească şi absorbţia fondurilor europene pentru finanţarea de noi proiecte în zona companiilor publice şi private.

Banca a continuat procesele de optimizare a costurilor, fapt ce a condus la o reducere cu 2,8% a cheltuielilor operaţionale comparativ cu primul trimestru al anului 2013.

BRD a avut în 2013 o pierdere netă de 385 de milioane de lei.

Sistemul bancar românesc a continuat să înregistreze în ultimele 12 luni o scădere a volumului creditelor (-2,9%), cauzată de evoluţia negativă a segmentului corporate, în timp ce depozitele şi-au menţinut tendinţa pozitivă (+5,5% faţă de martie 2013), în special datorită clientelei persoane juridice (+8,4% faţă de martie 2013).

BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. BRD – Groupe Société Générale are 2,3 milioane de clienţi şi operează o reţea de aproximativ 900 de unităţi. BRD face parte din Grupul Societé Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 154.000 de angajaţi în 76 de ţări şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...