Brexit: O ofertă britanică „inacceptabilă” pentru Irlanda „va fi la fel şi pentru UE” (Donald Tusk)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat vineri, la Dublin, că dacă propunerea britanica de a soluţiona chestiunea frontierei irlandeze după Brexit este "inacceptabilă pentru Irlanda", ea va fi "la fel şi pentru UE", relatează France Presse.
Economica.net - vin, 01 dec. 2017, 18:19
Brexit: O ofertă britanică

„Permiteţi-mi să spun foarte clar. Dacă oferta britanică este inacceptabilă pentru Irlanda, ea va fi la fel şi pentru UE”, a declarat înaltul responsabil european în faţa presei, după întâlnirea cu premierul irlandez Leo Varadkar.

„Îmi dau seama că poate fi dificil pentru unii politicieni britanici să înţeleagă. Dar aceasta rezultă din faptul că Irlanda este membră a UE, în timp ce Marea Britanie pleacă” din blocul comunitar, a spus el.

„De aceea, cheia pentru viitorul Regatului Unit se află – în unele privinţe – la Dublin, cel puţin atâta timp cât vor continua negocierile cu privire la Brexit”, a declarat Tusk, asigurând că UE” sprijină pe deplin” cererea Irlandei de a nu restabili graniţa fizică cu Irlanda de Nord.

„Revendicările irlandeze sunt revendicările UE”, a insistat Donald Tusk, citând chiar un proverb irlandez: ‘Ni neart go cur le cheile’ („Nu există putere fără unitate”).

Afirmând că este „optimist”, Varadkar s-a declarat dispus „să rămână ferm cu partenerii săi dacă oferta britanică nu va fi satisfăcătoare”.

Uniunea Europeană a dat Londrei termen până luni, 4 decembrie, pentru a lua angajamente „suficiente” cu privire la frontiera irlandeză, unul dintre cele trei dosare pe care doreşte să le rezolve în mod prioritar înainte de lansarea celei de-a doua faze a negocierilor, ce ar putea interveni la următoarea reuniune la nivel înalt a UE din 14 şi 15 decembrie.

„Nu suntem încă acolo”, a declarat vineri dimineaţa ministrul irlandez de externe Simon Coveney. „Vrem să fim pozitivi, dar insistăm şi asupra faptului că nu poate exista graniţă.”

Revenirea la frontiera între cele două Irlande după Brexit riscă să provoace un şoc pentru cele două economii deosebit de interconectate, care fac schimburi comerciale astăzi fără piedici. Aceasta ar putea fragiliza acordul de pace din 1998 în Irlanda de Nord, cunoscut sub numele de „Acordul de Vinerea Mare”.

„Nu putem lăsa Brexitul să distrugă această realizare”, a subliniat Donald Tusk.

Guvernul britanic a respins desigur posibilitatea unei frontiere „stricte” cu Irlanda, evocând în special „un nou parteneriat vamal” cu UE sau posibilitatea utilizării „tehnologiei” pentru a reduce controalele la frontieră.

Dar o comisie parlamentară britanică a considerat vineri că decizia de a părăsi piaţa unică europeană şi Uniunea Vamală pare imposibil de conciliat cu menţinerea unei frontiere „fără fricţiuni”.

Tusk admite că „este clar că nu putem ajunge la un acord asupra celui mai mic detaliu în acest stadiu, în special pentru că rezultatul final va depinde de relaţiile viitoare dintre UE şi Marea Britanie”.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul local al Hong Kong-ului, Consiliul Legislativ, a votat în unanimitate marţi o nouă lege asupra securităţii naţionale, ce prevede închisoarea pe viaţă pentru infracţiuni precum......
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună, în prezent aflându-se ...
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Constructorul aeronautic european Airbus nu se bucură de problemele tehnice cu care se confruntă rivalul american Boeing, ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – Sondaj BEI
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice şi prioritizează ...