Brexit: Asigurările UE nu îndepărtează riscul ca Marea Britanie să rămână prizoniera unei uniuni vamale – consilier juridic. Lira se depreciază

Consilierul juridic al Guvernului britanic (attorney general) Geoffrey Cox a apreciat marţi că asigurările oferite de europeni Theresei May cu privire la ”plasa de sigirnţă” irlandeză (”backstop”) nu îndepărtează riscul juridic ca Regatul Unit să rămână prizonierul unei uniuni vamale după Brexit, relatează Reuters citat de News.ro.
Economica.net - mar, 12 mart. 2019, 12:15
Brexit: Asigurările UE nu îndepărtează riscul ca Marea Britanie să rămână prizoniera unei uniuni vamale - consilier juridic. Lira se depreciază

Regatul Unit nu va avea mijloacele prevăzute de dreptul internaţional să iasă în mod unilateral din „backstop”, în cazul în care apar ”divergenţe insolvabile”, apreciază Geoffrey Cox.

Mai mulţi deputaţi conservatori şi lideri ai Partidului Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord au sugerat că avizul prezentat de consilier va influenţa votul care urmează să aibă loc marţi în Camera Comunelor, scrie News.ro.

Deputaţii britanici sunt chemaţi să se pronunţe prin vot, a doua oară, asupra prevederilor divorţului între regat şi Uniunea Europeană (UE), după ce au respins masiv, la 15 ianuarie, acordul retragerii.

Lira sterlină şi-a pierdut aprecierea faţă de dolar, după aceste declaraţii şi înregistra o depreciere de 1% faţă de bancnota verde.

Modificările obţinute de May luni seara ”reduc riscul ca Regatul Unit să fie deţinut pe termen nedeterminat şi împotriva voinţei sale”, prin această ”plasă de siguarnţă” irlandeză, apreciază Cox, scrie The Associated Press.

Însă acest dispozitiv nu dă regatului un ”mijloc juridic internaţional” prin care să iasă din acord fără aprobarea UE, subliniază el.

Această poziţie a lui Cox aplică o lovitură dură speranţei premierului britanic de a-i convinge pe deputaţii care susţin Brexitul să voteze în favoarea acordului pe care Theresa May l-a încheiat cu Bruxellesul.

”Brexiteer”-ii consideră că ”backstop”-ul, menit să menţină frontiera irlandeză deschisă, ar putea prinde Marea Britanie într-o capcană a reglementărilor UE.

OPTIMISM

Germania şi alte state membre UE au salutat acordul la care a ajuns luni seara preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker cu premierul britanic Theresa May, într-o ultimă încercare de a evita un Brexit haotic la sfârşitul acestei luni.

La sosirea la o reuniune la Bucureşti, majoritatea miniştrilor europeni ai Afacerilor Europene şi-au exprimat optimismul cu privire la votul prevăzut marţi seara în Parlamentul britanic.

Ministrul german al Afacerilor Europene Michael Roth a salutat un ”compromis ambiţios. Pentru UE este de cea mai mare importantă ca integritatea pieţei unice să fie apărată şi să nu existe o frontieră fizică între Irlanda de Nord şi Irlanda”.

El a îndemnat Camera Comunelor să accepte acordul, ”pentru că nu văd alte şanse de negociere”.

Premierul olandez Mark Rutte s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”mulţumit de acord” şi i-a îndemnat pe deputaţii britanici să aprobe acordul. ”Un Brexit ordonat este crucial atât pentru UE, cât şi pentru UK”, a scris Rutte. ”Nu există alternativă”, consideră el.

Ministrul român al Afacerilor Europene George Ciamba, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, şi-a exprimat ”speranţa ca acest lucru să schimbe datele problemei (…). Însă nu ar trebui să prejudecăm rezultatul votului în Camera Comunelor (…). O ieşire dezordonată ar fi cel mai rău scenariu”.

Ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn a catalogat votul drept ”ultima şansă de a evita un no-deal”.

Theresa May se confruntă în continuare cu o opoziţie faţă de acordul divorţului cu UE, în pofida unor modificări ”constrângătoare juridic” prin care speră ca parlamentarii să susţină tratatul retragerii.

Camera Comunelor se pronunţă marţi, prin vot, în urma unor negocieri de ultim moment, prin care May a obţinut asigurări prin care, susţine premierul britanic, acordul divorţului nu poate fi folosit pentru a reţine Marea Britanie în UE pe termen nedeterminat.

Un purtător de cuvânt pe tema Brexitului din cadrul Partidului Laburist Keir Starmer şi un parlamentar conservator, Dominic Grieve, şi-au exprimat scepticismul cu privire la concesiile obţinute de May.

Şefa Guvernului de la Londra a efectuat o vizită în Franţa luni seara, unde a discutat cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker. Într-o conferinţă de presă comună, ei au anunţat modificări menite să depăşească îngrijorările parlamentarilor britanici cu privire la ”backstop”.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...