Brexit: Britanicii „trebuie să plătească”, insistă Juncker

Marea Britanie trebuie să se angajeze că va plăti ceea ce datorează Uniunii Europene pentru ca negocierile privind viitoarea relaţie post-Brexit cu blocul comunitar să poată începe, a indicat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit agenţiei Reuters.
Economica.net - vin, 13 oct. 2017, 10:49
Brexit: Britanicii

‘Britanicii descoperă, pe zi ce trece, noi probleme. Acesta este motivul pentru care acest proces va dura mai mult decât s-a crezut iniţial’, a declarat Juncker, într-un discurs ţinut la Universitatea din Luxemburg.

‘Nu putem găsi deocamdată un compromis real în ce priveşte angajamentele financiare restante ale Marii Britanii. Câtă vreme nu putem face acest lucru, nu vom putea să spunem la Consiliul European din octombrie că acum putem trece în etapa a doua a negocierilor’, a adăugat Juncker.

‘Ei trebuie să plătească, ei trebuie să plătească, nu într-un mod imposibil. Nu sunt într-o dispoziţie răzbunătoare. Nu îi urăsc pe britanici’, a mai spus luxemburghezul.

Joi, negociatorul-şef al Comisiei Europene, Michel Barnier, şi-a exprimat regretul faţă de ‘impasul extrem de preocupant’ în care se află, în opinia sa, discuţiile legate de ‘factura’ pe care va trebui să o achite Marea Britanie pentru ieşirea din UE.

‘În această săptămână am lucrat într-un spirit constructiv, am clarificat anumite puncte, fără însă a fi făcut mari paşi înainte’, a constatat Barnier, la finalul celei de-a cincea runde de discuţii, într-o conferinţă de presă cu omologul său britanic, secretarul de stat pentru Brexit, David Davis.

Barnier s-a declarat totuşi convins că progrese decisive vor fi posibile în următoarele două luni.

Discuţiile din runda a cincea au fost ultimele înaintea summitului crucial al UE de pe 19-20 octombrie. Londra spera că liderii europeni vor decide la summit că s-au înregistrat progrese suficiente pentru deschiderea negocierilor privind viitorul relaţiilor comerciale între UE şi Marea Britanie.

Conform proiectul de declaraţie a liderilor europeni, consultat de Reuters, la summitul UE de săptămâna viitoare, Regatului Unit i se va oferi posibilitatea deschiderii în decembrie a negocierilor privind liberul schimb, urmând ca, în schimbul acestei oferte, Londra să propună termeni mai favorabili pentru retragerea din UE.

UE consideră prioritare trei capitole de negociere – ‘factura’ Brexit-ului, drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord – şi condiţionează orice discuţii privind viitoarele relaţii cu Londra de o înţelegere prealabilă privind aceste trei domenii, în timp ce guvernul britanic cere ca ambele chestiuni să fie negociate în paralel.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...