BREXIT Ce se întâmplă cu cetăţenii UE, inclusiv românii, care trăiesc în Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii dă asigurări că drepturile şi statutul cetăţenilor altor state UE care trăiesc în Marea Britanie nu sunt afectate în niciun fel, pentru moment, de rezultatul referendumului din 23 iunie privind ieşirea din Uniunea Europeană. Odată ce Brexitul se va materializa însă, lucrurile nu mai sunt atât de clare, însă guvernul britanic se arată încrezător că statutul legal al cetăţenilor UE are trăiesc în Marea Britanie, şi cel al britanicilor plecaţi în alte state UE, "vor fi protejate adecvat".
Economica.net - mar, 12 iul. 2016, 08:12
BREXIT Ce se întâmplă cu cetăţenii UE, inclusiv românii, care trăiesc în Marea Britanie

„Decizia privind declanşarea Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona – n.r.) şi începerea procesului oficial de ieşire din UE aparţine viitorului prim ministru. Marea Britanie rămâne în UE în timpul desfăşurării acestui proces, până când negocierile prevăzute la Articolul 50 vor fi finalizate”, se arată într-un comunicat publicat de guvernul Marii Britanii.

„Atunci când vom ieşi din UE, ne aşteptăm ca statutul legal al cetăţenilor UE care trăiesc în UK, şi cel al cetăţenilor britanici care trăiesc în state UE, vor fi protejate adecvat”.

Oficialii UE au declarat în repetate rânduri, după referendumul din 23 iunie, că accesul companiilor şi băncilor britanice la piaţa unică internă europeană nu este posibil fără acceptarea dreptului la liberă circulaţie, inclusiv a persoanelor.

„Guvernul recunoaşte şi preţuieşte contribuţia importantă a cetăţenilor din UE şi a altor cetăţeni străini care lucrează, învaţă şi trăiesc în Marea Britanie”, se arată în comunicatul guvernului de la Londra.

Ce spune guvernul UK despre drepturile cetăţenilor altor state UE care trăiesc acolo

Cetăţenii altor state UE care trăiesc de cel puţin cinci ani în Marea Britanie, cu forme legale, primesc automat drept permanent de rezidenţă, conform legislaţiei europene. Nu trebuie să se înregistreze sau să obţină vreo documentaţie pentru a-şi asigura acest statut, se spune în comunicat. Cei care trăiesc în Marea Britanie cu forme legale de cel puţin şase ani au opţiunea să aplice pentru cetăţenie. Documentaţia, aici.

Cei care trăiesc în UK de mai puţin de cinci ani au în continuare dreptul de şedere, conform legislaţiei europene.

Membrii familiilor cetăţenilor UE care nu au ei înşişi cetăţenie europeană trebuie să aplice pentru un permis de şedere dacă vor să intre în Marea Britanie, şi nu au obţinut documentaţie de şedere de la alt stat membru, conform legislaţiei europene.

Cetăţenii irlandezi continuă să se bucure, în mare, de aceleaşi drepturi ca britanicii. Pentru croaţi, care au intrat în UE în 2013, este necesară obţinerea unui certificat de înregistrare de la autorităţile britanice pentru a lucra în UK.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate eforturile de redresare ale turismului
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate ...
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică prin intermediul unui comunicat, care are forma unei scrisori ...
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Liviu Stoleru, CEO-ul celui mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, predă de la 1 ianuarie 2022 ștafeta ...
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...