BREXIT Ce se întâmplă cu cetăţenii UE, inclusiv românii, care trăiesc în Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii dă asigurări că drepturile şi statutul cetăţenilor altor state UE care trăiesc în Marea Britanie nu sunt afectate în niciun fel, pentru moment, de rezultatul referendumului din 23 iunie privind ieşirea din Uniunea Europeană. Odată ce Brexitul se va materializa însă, lucrurile nu mai sunt atât de clare, însă guvernul britanic se arată încrezător că statutul legal al cetăţenilor UE are trăiesc în Marea Britanie, şi cel al britanicilor plecaţi în alte state UE, "vor fi protejate adecvat".
Economica.net - mar, 12 iul. 2016, 08:12
BREXIT Ce se întâmplă cu cetăţenii UE, inclusiv românii, care trăiesc în Marea Britanie

„Decizia privind declanşarea Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona – n.r.) şi începerea procesului oficial de ieşire din UE aparţine viitorului prim ministru. Marea Britanie rămâne în UE în timpul desfăşurării acestui proces, până când negocierile prevăzute la Articolul 50 vor fi finalizate”, se arată într-un comunicat publicat de guvernul Marii Britanii.

„Atunci când vom ieşi din UE, ne aşteptăm ca statutul legal al cetăţenilor UE care trăiesc în UK, şi cel al cetăţenilor britanici care trăiesc în state UE, vor fi protejate adecvat”.

Oficialii UE au declarat în repetate rânduri, după referendumul din 23 iunie, că accesul companiilor şi băncilor britanice la piaţa unică internă europeană nu este posibil fără acceptarea dreptului la liberă circulaţie, inclusiv a persoanelor.

„Guvernul recunoaşte şi preţuieşte contribuţia importantă a cetăţenilor din UE şi a altor cetăţeni străini care lucrează, învaţă şi trăiesc în Marea Britanie”, se arată în comunicatul guvernului de la Londra.

Ce spune guvernul UK despre drepturile cetăţenilor altor state UE care trăiesc acolo

Cetăţenii altor state UE care trăiesc de cel puţin cinci ani în Marea Britanie, cu forme legale, primesc automat drept permanent de rezidenţă, conform legislaţiei europene. Nu trebuie să se înregistreze sau să obţină vreo documentaţie pentru a-şi asigura acest statut, se spune în comunicat. Cei care trăiesc în Marea Britanie cu forme legale de cel puţin şase ani au opţiunea să aplice pentru cetăţenie. Documentaţia, aici.

Cei care trăiesc în UK de mai puţin de cinci ani au în continuare dreptul de şedere, conform legislaţiei europene.

Membrii familiilor cetăţenilor UE care nu au ei înşişi cetăţenie europeană trebuie să aplice pentru un permis de şedere dacă vor să intre în Marea Britanie, şi nu au obţinut documentaţie de şedere de la alt stat membru, conform legislaţiei europene.

Cetăţenii irlandezi continuă să se bucure, în mare, de aceleaşi drepturi ca britanicii. Pentru croaţi, care au intrat în UE în 2013, este necesară obţinerea unui certificat de înregistrare de la autorităţile britanice pentru a lucra în UK.

Te-ar mai putea interesa și
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale din România, a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că își continuă parteneriatul pe termen lung cu......
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja (PNL) vrea crearea unui grup tehnic de lucru
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja ...
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, marţi, că nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a trebui să ia măsuri ...
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice ...
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 decembrie
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 ...
Uniunea Europeană şi SUA sunt conştiente că trebuie să găsească o soluţie la disputa tarifelor vamale suplimentare ...