Brexit: David Cameron încă speră la un acord în februarie, dar susţine că nu se grăbeşte

Prim-ministrul David Cameron a declarat joi, la Davos, că speră încă să ajungă la un acord în februarie cu partenerii săi din UE în privinţa reformelor pe care le solicită pentru rămânerea Marii Britanii în blocul Celor 28, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 21 ian. 2016, 16:28
Brexit: David Cameron încă speră la un acord în februarie, dar susţine că nu se grăbeşte

‘Sper cu adevărat că se va putea, cu bunăvoinţa care există, să ajungem la un acord în cadrul reuniunii Consiliului European din februarie. Este ceea ce îmi doresc’, a declarat David Cameron în faţa liderilor mondiali la Forumul economic de la Davos.

‘Dar vreau să spun cu claritate că, dacă nu va exista un acord valabil pe masă, nu mă grăbesc. Eu îmi pot organiza referendumul în orice moment până la finalul lui 2017. Este mult mai important să facem acest lucru corect decât să ne grăbim’, a adăugat el.

Mai devreme, prim-ministrul francez Manuel Valls şi-a exprimat speranţa de a încheia un acord în februarie, deşi a estimat că negocierile vor necesita fără îndoială ‘mai mult timp’.

La fel ca mulţi alţi lideri europeni prezenţi la Davos, el a afirmat că vrea să vite ‘drama’ unui Brexit. Un Brexit ar fi ‘o catastrofă’, a spus ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble.

David Cameron a prezentat încă o dată cele patru mari axe de reformă pentru care doreşte să obţină consimţământul partenerilor europeni.

Punctul cel mai controversat priveşte anumite ajutoare sociale pentru migranţii din ţările UE, în privinţa cărora Cameron ar dori să impună un moratoriu de patru ani.

Prim-ministrul britanic a repetat că, dacă revendicările sunt satisfăcute, va face ‘campanie pentru menţinerea Marii Britanii într-o UE reformată’.

Te-ar mai putea interesa și
Statele din zona euro au în vedere un sprijin temporar şi ţintit în contextul inflaţiei mari
Statele din zona euro au în vedere un sprijin temporar şi ţintit în contextul inflaţiei mari
Miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea să promită luni că programele naţionale de asistenţă, în contextul creşterii costurilor la energie, vor fi temporare şi ţintite, astfel încât......
AFEER: Modificările OUG 119 distrug piaţa de energie. Există riscul să se ajungă la un blocaj general, deconectarea unor consumatori şi raţionalizare
AFEER: Modificările OUG 119 distrug piaţa de energie. Există riscul să se ajungă la un blocaj general, deconectarea ...
Modificările aduse în Senat la OUG 119/2022 vor crea disfuncţionalităţi şi mai mari pe piaţa de energie, se arată ...
O nouă legătură de mare viteză cu Ungaria. Drumul expres Satu Mare- Oar va fi racordat la rețeaua maghiară – proiect MTI
O nouă legătură de mare viteză cu Ungaria. Drumul expres Satu Mare- Oar va fi racordat la rețeaua maghiară – ...
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a lansat luni în dezbatere un proiect pentru aprobarea în Guvern a ...
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 43,711 miliarde de euro, în septembrie
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 43,711 miliarde de euro, în septembrie
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii septembrie, la nivelul de 43,711 miliarde ...