Brexit – Guvernul britanic suspendă examinarea acordului de retragere din UE, a anunţat premierul Boris Johnson

Premierul Boris Johnson a suspendat marţi examinarea acordului asupra Brexitului în Parlamentul britanic în urma respingerii calendarului pentru aprobarea lui dorit de guvern, în aşteptarea unei decizii a UE cu privire la o eventuală amânare a datei de retragere din Uniune, informează AFP şi dpa citate de Agerpres.
Economica.net - mie, 23 oct. 2019, 05:36
Brexit - Guvernul britanic suspendă examinarea acordului de retragere din UE, a anunţat premierul Boris Johnson

 După acest vot care a compromis serios şansele unei ratificări înainte de 31 octombrie, premierul britanic a declarat în faţa parlamentarilor că intenţionează să le solicite europenilor să-şi exprime „intenţiile” cu privire la amânarea Brexitului cerută sâmbătă.

„În aşteptarea deciziei lor, vom suspenda examinarea acestei legislaţii” asupra Brexitului, a spus Johnson.

Parlamentarii britanici au respins marţi calendarul accelerat al premierului Boris Johnson privind adoptarea legislaţiei asupra Brexitului, compromiţând şansele unei ieşiri cu acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie.

Respins cu 322 de voturi contra (308 pentru), acest calendar prevedea o aprobare a legislaţiei de aplicare a acordului până joi seara, termen considerat prea scurt de deputaţi pentru a dezbate un text de 110 de pagini.

Tusk recomandă statelor membre să accepte amânarea datei Brexitului

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor membre să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, într-un mesaj pe Twitter, informează AFP şi dpa.

„Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii (Regatului Unit) şi propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă”, fără a fi necesară convocarea unui summit, a precizat Tusk.

Primul ministru britanic Boris Johnson a declarat în cursul zilei de marţi că va suspenda legislaţia privind Brexitul, după ce aleşii britanici au respins în aceeaşi zi calendarul accelerat (trei zile) pentru aprobarea acordului, pe care premierul îl propusese parlamentului spre examinare.

Timpul scurt la dispoziţie pentru examinarea acordului a urmărit să impulsioneze adoptarea legislaţiei înainte ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie.

Johnson a trimis sâmbătă către Bruxelles o cerere nesemnată de amânare a datei Brexitului, document însoţită de o scrisoare semnată în care susţinea că nu doreşte o amânare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul „totul sau nimic”, privind părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar până la sfârşitul lunii acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...