Brexit: Junker precizează că acordul nu va fi renegociat şi le cere statelor membre să se pregătească pentru „toate scenariile”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri că acordul privind Brexitul nu va fi renegociat, după ce parlamentul britanic a mandatat-o pe premierul Theresa May să renegocieze clauza de "backstop" privind frontiera nord-irlandeză, relatează agenţiile EFE şi AFP.
Economica.net - mie, 30 ian. 2019, 16:40
Brexit: Junker precizează că acordul nu va fi renegociat şi le cere statelor membre să se pregătească pentru

„Acordul de retragere rămâne în continuare cel mai bun şi unicul acord posibil. Uniunea Europeană a spus aceasta în noiembrie, am spus-o în decembrie, am spus-o şi înaintea primului vot semnificativ din Camera Comunelor în ianuarie. Dezbaterea şi voturile de ieri din Camera Comunelor nu schimbă acest lucru”, a punctat Juncker într-o intervenţie în faţa Parlamentului European.

Votul dat marţi în parlamentul britanic „a mărit riscul unei retrageri dezordonate” a Regatului Unit din UE, a mai spus Juncker, estimând totodată că cele 27 de state ale UE trebuie să fie pregătite pentru „toate scenariile, inclusiv pentru cel mai rău”.

În şedinţa desfăşurată marţi la Londra în Camera Comunelor, deputaţii britanici au respins amendamentele avansate de opoziţia laburistă şi de adversari ai Brexitului din Partidul Conservator, prin care aceştia au încercat să transfere de la guvern către parlament deciziile privind continuarea procesului de ieşire din UE. A fost de asemenea respins şi amendamentul care admitea un Brexit fără acord, dar a fost aprobat cel prin care se cer concesii Bruxelles-ului în privinţa clauzei de „backstop”, care să fie înlocuită, conform amendamentului aprobat, cu „aranjamente alternative”.

Premierul Theresa May a acceptat anul trecut mecanismul de „backstop” (plasă de siguranţă) pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord va fi aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor pe 15 ianuarie.

Într-o primă reacţie după declaraţia lui Juncker, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a amintit că aceasta din urmă a atenţionat că renegocierea acordului cu Bruxelles-ul nu va fi uşoară, în condiţiile în care oficialii europeni au respins orice redeschidere a acestui acord pentru noi discuţii.

„(Theresa May) a spus clar că nu va fi un proces uşor şi că din partea UE va exista o rezistenţă faţă de redeschiderea acordului de retragere (…) Datele sunt foarte clare: UE spune că vrea ca Regatul Unit să se retragă cu un acord, noi la rândul nostru dorim un acord, acordul la care am ajuns cu UE a fost respins de parlament la o diferenţă de 230 de voturi, aşadar va trebui să facem schimbări în acord pentru ca el să obţină sprijin parlamentar”, a indicat purtătorul de cuvânt britanic, citat de agenţia Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Vindem-ieftin.ro înființează „Comunitatea Producătorilor de Succes” – (P)
Vindem-ieftin.ro înființează „Comunitatea Producătorilor de Succes” – (P)
Vindem-ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de construcții din România, înființează „Comunitatea Producatorilor de Succes”, dedicată furnizorilor săi de top....
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, propusă de România pentru regenerarea pădurilor
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, propusă de România pentru regenerarea ...
Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de 100 de ...
Visa și Western Union lansează în parteneriat aplicația WU+ în România și Germania
Visa și Western Union lansează în parteneriat aplicația WU+ în România și Germania
Visa și Western Union au anunțat marți că au ăncheiat un nou parteneriat în Germania și România, prin care au lansat ...
Centura București: Muniție din cele două războaie mondiale, descoperită pe șantierul între DN2 – A2
Centura București: Muniție din cele două războaie mondiale, descoperită pe șantierul între DN2 – A2
Situație riscantă pe șantierul Centurii Bucureștiului, între DN2 și A2, anunță secretarul de stat în Transporturi ...