Brexit: Macron consideră posibilă o soluţie în termen de 30 de zile „în cadrul a ceea ce s-a negociat”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat - joi, în întâlnirea cu premierul britanic Boris Johnson la Palatul Elysee - că s-ar putea găsi o soluţie "până în 30 de zile" cu privire la problema frontierei irlandeze (clauza de "backstop") pentru a se ajunge la o ieşire ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează AFP.
Economica.net - joi, 22 aug. 2019, 17:59
Brexit: Macron consideră posibilă o soluţie în termen de 30 de zile

„În cadrul a ceea ce s-a negociat, trebuie să se poată face ceva”, a declarat Macron primindu-l pe premierul britanic Boris Johnson, cu două zile înainte de summitul G7.

„La fel ca şi cancelarul Merkel, sunt încrezător în faptul că înţelepciunea colectivă, voinţa noastră de a construi trebuie să ne permită să găsim ceva inteligent în 30 de zile, dacă există bunăvoinţă de o parte şi de alta şi asta este ceea ce vreau să cred”, a adăugat preşedintele francez în faţa presei, estimând că „viitorul Regatului Unit poate fi doar în Europa”.

„Backstop”-ul – dispoziţia controversată asupra Irlandei în acordul privind Brexitul negociat între Londra şi Bruxelles, dar refuzat de parlamentul britanic – prevede că, în absenţa unei soluţii mai bune la capătul perioadei de tranziţie şi pentru a evita revenirea la o frontieră între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, Regatul Unit rămâne în întregime într-un „teritoriu vamal unic” cu UE.

Boris Johnson estimează că acest dispozitiv aduce atingere „suveranităţii statului britanic” şi l-ar împiedica să ducă o politică comercială independentă de regulile Uniunii Europene.

El a declarat joi la Palatul Elysee că încă mai consideră posibil să se ajungă la un acord privind Brexitul până în 31 octombrie şi că este suficient timp pentru a găsi o soluţie la problema frontierei irlandeze, declarându-se ” încurajat” de întâlnirea sa de miercuri cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters.

„Eu vreau un acord”, a spus Johnson presei, adăugând: „Cred că putem avea un acord şi încă un acord bun”.

În acelaşi timp, preşedintele francez a ţinut să sublinieze – potrivit Reuters – că nu este suficient timp într-o lună pentru negocierea unui nou acord privind ieşirea Marii Britanii din UE.

Cancelarul german Angela Merkel a lăsat să se înţeleagă miercuri seara că Marea Britanie şi UE ar putea găsi în termen de o lună un teren de înţelegere cu privire la „backstop” sau „plasa de siguranţă”, care înveninează dezbaterile cu privire la Brexit şi a cărei eliminare o solicită Johnson.

Totodată, premierul britanic a asigurat joi la Paris că „soluţii tehnice sunt lesne de găsit” pentru a rezolva problema frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, odată ce Regatul Unit va fi ieşit din UE, adăugând că Marea Britanie nu doreşte „să stabilească controale la frontieră cu orice preţ”, conform AFP.

Preşedintele francez, reputat ca fiind mai inflexibil, afirmase miercuri seara că „renegocierea în termenii propuşi de britanici nu este o opţiune viabilă”, aminteşte AFP.

Preşedinţia franceză îşi exprimase de asemenea rezerve cu privire la şansele de a evita un „Brexit dur”, apreciind că „în prezent, scenariul central al Brexitului este cel al unui ‘no-deal'”.

În întâlnirea cu Johnson, Emmanuel Macron a insistat asupra respectării a două condiţii privind „backstop”-ul: „garantarea stabilităţii în Irlanda” şi „asigurarea integrităţii pieţei unice”.

Şeful guvernului britanic a reafirmat că Marea Britanie va părăsi UE, cu sau fără acord, la data de 31 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Realizarea a 315 kilometri linii de cale ferată modernizate, achiziţia a 20 de trenuri electrice şi 12 trenuri cu hidrogen, ...
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
USR propune în programul de guvernare măsuri care să întărească sprijinul pentru angajaţi şi angajatori în pandemie, ...
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
USR a inclus în programul de guvernare 12 măsuri în sectorul energetic, printre care eliminarea monopolului OPCOM pe piaţa ...